Telias Facebookkampanj är inte fejk – men många är

Jag blev precis uppriktigt förvånad över en Facebookkampanj. Telia uppmanar sina Facebookföljare att klicka på gillaknappen på ett av sina inlägg. Som tack för varje klick skänker Telia en krona till Friends verksamhet som bland annat syftar till att minska näthatet.

Även om Telias inlägg är äkta, är inlägg av denna typ (inlägg som belönar användare för deras klick) oftast fejk. Av den anledningen tänkte jag ta tillfället i akt att påminna alla om att vara restriktiva med gillaklickning på inlägg som dessa.

Om jag klickar på gillaknappen på ett fejkinlägg kommer det att bidra till fejkinläggets spridning. Det innebär att fler kommer lägga tid på att läsa inlägget som i bästa fall bara ödslar deras tid och ger dem vilseledande information. I värsta fall innehåller inlägget en länk som leder mina Facebookvänner till en nätfiskande eller skadeprogramsspridande webbsida.

Här följer tre tumregler för inlägg som ger någon typ av belöning mot ett gillaklickande:

  • Verifiera att den som har publicerat inlägget verkligen är företaget som står som avsändare. Detta kan du göra genom att söka efter företagets Facebooksida och gå direkt till den. Om företaget verkligen ligger bakom kampanjen finner du samma inlägg där.
  • Dubbelverifiera erbjudanden som är för bra för att vara sanna. Det händer att stora företag får sina Facebooksidor kapade (bland annat Systembolaget har råkat ut för detta). Om du ser ett överdrivet bra erbjudande bör du därför besöka företagets webbsida för att se om de skriver något om kampanjen eller om de tvärtom varnar för en fejkad kampanj.
  • Säkerställ att företaget är ett verksamt företag. Det finns alltför många Facebooksidor som bara startas för att samla in ”likes”. De skapar exempelvis en tävling som lottar ut ett fint pris mot att användarna gillar deras sida. Att detta strider mot lotterilagstiftningen är en sak som självfallet bör finnas i åtanke, men det finns starkare skäl till att inte gilla sidan. Många tänker tyvärr ”det är säkert fejk, men det finns ju ändå en liten chans att jag vinner så jag klickar på gilla”. Den som gillar sidan ger dock även bort personlig information, desinformerar sina vänner och hjälper skaparen av Facebooksidan att samla in ”likes” så att han eller hon sedan kan sälja vidare sidan till någon med ännu värre avsikter (t.ex. för nätfiske eller skadeprogramsspridning).

Dagens inlägg från Telia är dock inte fejk! Du kan gå till deras Facebooksida och klicka på gilla med gott samvete. Det enda du bör fundera över är om kampanjer som dessa är det vi vill se i framtiden. Jag håller mig till de tekniska aspekterna och går därför inte in på de marknadsföringsmässiga bitarna i detta blogginlägg. Om du vill läsa mer om dem kan du läsa Emanuel Karlstens DN-krönika ”När gillaklick på Facebook blir cyniska”.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar