Bästa meddelandetjänsten hette Telegram (2016)

Obs! Detta är en arkivartikel från den numera nedlagda bloggen nikka.se. Notera publiceringsdatumet. Idag (november 2017) är Signal min rekommenderade app. Denna artikel ligger kvar för att kunna användas som hänvisningsmaterial till vad jag skrev februari 2016.

Jag har länge letat efter den optimala meddelandetjänsten. Förr i tiden var Google Hangouts min favorit, men av någon anledning verkar Google snarare avveckla än utveckla sin Hangouts-tjänst. Det var därför dags att hitta en ersättare. Alla mina vänner finns på Facebook Messenger, men jag gillar inte Facebooks meddelandetjänst eftersom den saknar appar för Windows och Mac OS X. Jag vill inte behöva ha mitt Facebook-flöde i ett webbläsarfönster för att kunna kommunicera med vänner, kollegor och bekanta. Jag kan inte heller använda Imessage eftersom Apples tjänst saknar appar för både Windows och Android.

Den här veckan hittade jag äntligen tjänsten som i mina ögon är den bästa: Telegram. Den har officiella och stabila appar för Android, Iphone, Ipad, Windows och Mac OS X (plus ett webbgränssnitt och en klient för Linux). Det innebär att jag kan använda Telegram från alla mina enheter.

Under veckan som jag har testkört Telegram har apparna och tjänsten har fungerat mycket stabilt. Notiserna har dykt upp där de ska. Apparna använder operativsystemens standardkomponenter och är anpassade för skärmar med hög pixeldensitet, vilket alltid ger pluspoäng hos mig. Gruppchatt fungerar också riktigt bra, och den senaste veckan har vi på Kjell & Companys utbildningsavdelning använt Telegram för att kommunicera med varandra.

Jag kan skydda mitt konto med tvåstegsverifiering och det finns möjlighet att skicka krypterade meddelanden. Telegram är inte den säkraste tjänsten, men Telegram erbjuder enligt mig en bra balans mellan användarvänlighet och säkerhet. För att inte skrämma bort användare har Telegram gjort det superenkelt att komma igång (det räcker med att ladda ned appen och ange sitt telefonnummer). Telegram har dessutom gått ett steg längre när det gäller säkerheten än många konkurrerande tjänster. Det är i mina ögon tillräckligt. Om någon vill kontakta mig på ett sätt där absolut ingen annan kan läsa innehållet, väljer de troligtvis att kontakta mig via krypterade mejl och inte via en meddelandetjänst. Vill du veta mer om säkerhet i meddelandetjänster kan du besöka EFF:s välgjorda jämförelsesida.

Den enda nackdelen med Telegramtjänsten som jag har hittat är att inte alla använder den (än). Det är dock ingen tvekan om att Telegram växer i popularitet. Telegram har nu nått 100 miljoner aktiva användare och ökar med 350 000 nya användare varje dag! I ett försök att få ännu fler av mina vänner och kollegor att ansluta sig till tjänsten rekommenderar jag dig som läser detta att besöka www.telegram.org. Läs gärna deras FAQ och testa appen! Du är igång på några sekunder.

Telegram är gratis, reklamfritt, bygger till stor del på öppen källkod (skaparna säger att de planerar att öppna upp all kod) och har API:er för den som vill utveckla vidare själv.

Ladda ned Telegram till Android

Ladda ned Telegram till Iphone