Opinion: Telias och Tres zero-rating skadar internet

I måndags tillkännagav Telia att de låter sina mobilabonnenter surfa fritt på utvalda sociala medier. Telia blev därmed den andra operatören i Sverige som tagit steget mot ett mindre nätneutralt internet. Operatören Tre tog det första steget när de lät sina mobilabonnenter strömma musik kostnadsfritt.

Under lunchpauserna på veckans kurs frågade flera kursdeltagare varför jag hade twittrat så kritiskt om Telias och Tres satsningar. Några var till och med förvånade över att jag såg satsningarna som något negativt. I en tid där våra mobilnät saknar kapacitet att leverera obegränsad data till alla abonnenter är det onekligen praktiskt att kunna surfa fritt på sociala medier och strömma oändligt med musik. Problemet är att det slirar på nätneutraliteten, i alla fall enligt mig. Innan jag går vidare med mitt resonemang vill jag poängtera att det inte nödvändigtvis bryter mot nätneutraliteten i lagens mening (läs PTS kommentar på Feber.se).

Telias sociala medier-satsning

Anledningen till att så kallad zero-rating (fri surf för utvalda tjänster) slirar på nätneutraliteten är att ett fåtal aktörer gynnas på andra aktörers bekostnad. I Telias sociala medier-satsning ingår nämligen enbart följande sex tjänster (notera att Facebook äger fyra av dem):

 • Facebook (ägs av Facebook)
 • Instagram (ägs av Facebook)
 • Kik
 • Messenger (ägs av Facebook)
 • Twitter
 • Whatsapp (ägs av Facebook).

Lägg märke till att Telia inte erbjuder fri surf på Linkedin, Google Plus och Pinterest. Telia erbjuder inte heller fri surf på forum eller populära sociala mediasajter såsom Reddit och Tumblr. Jag ser redan nu en överhängande risk att många användare undermedvetet väljer bort de sistnämnda tjänsterna vid klassiska ”slösurftillfällen” (t.ex. i väntan på bussen). Kik, Twitter och Facebooks tjänster kostar trots allt inget att använda för Telias kunder, medan Reddit och Linkedin medför en kostnad för dem.

Internets historia visar att det knappast krävs mycket för att ett socialt nätverk ska tappa i popularitet. Friendster är nedlagt och Myspace är bortglömt. Facebook har tagit över helt. Vi får dock inte glömma att Myspace en gång i tiden var större än Facebook. Tänk om Telia hade infört detta zero-rating-upplägg då. Tänk om samtliga operatörer hade haft detta zero-rating-upplägg då! Hade Facebook slagit igenom lika stort i så fall?

Telias webbsida om fri surf på sociala medier
Telias webbplats säger “Nu surfar du fritt på sociala medier”, men Telia bestämmer vilka.

Tres musiksatsning

I Tres musiksatsning ingår följande aktörer:

 • Deezer
 • Google Music
 • Soundcloud
 • Spotify
 • Tidal.

Lägg märke till att varken Microsofts musiktjänst Groove eller Apple Music är med!

För många abonnenter är musikströmningen den enskilt största dataförbrukaren i mobilabonnemanget. Tres abonnenter får knappast större lust att testa Groove eller Apple Music när det innebär en kostnadsökning för dem. Vad leder det till på sikt?

Tänk om historien hade sett annorlunda ut. Tänk om samtliga operatörer erbjöd zero-rating för musikströmning och att musikströmningstjänsterna dominerades av jättar som Sony Music och Universal Music Group. Om det sedan dök upp en obetydlig svensk startup-aktör vid namn Spotify, hade den fått ta del av zero-rating-upplägget då? Hade Spotify kunnat slå igenom utan att vara del av upplägget?

Operatören Tres webbsida om fri musik
Tres webbsida säger att de “släpper musiken fri”, men de bestämmer vilka tjänster.

Idag är Spotify den stora aktören och de är med på Tres lista. Det kanske känns oväsentligt att stora drakar som Microsoft och Apple inte har med sina tjänster i Tres upplägg, men anledningen till att jag nämner just deras tjänster är att det är dem jag känner till. Hur många fler musiktjänster finns det som jag inte har en aning om att existerar? Hur många fler små startup-tjänster inom musikströmning och sociala medier finns det som inte är med på Tres och Telias listor? Får de verkligen den chans de förtjänar när operatörerna erbjuder zero-rating-upplägg?

Svaret på frågan är nej! Zero-rating är ett första steg mot ett mindre nätneutralt internet där de redan stora aktörerna gynnas på de innovativa uppstickarnas bekostnad.

Konkurrensen mellan operatörer

Jag förstår Telias och Tres vilja att särskilja sig från sina konkurrenter med dessa satsningar. Idag är svenska mobilmarknaden extremt konkurrensutsatt med fyra stora mobiloperatörer som erbjuder väldigt likartade tjänster. Fri musikströmning eller fri surf på sociala medier blir ett sätt för operatörerna att stå ut från mängden. Just det sättet borde dock inte vara tillåtet. Operatörerna borde konkurrera mot varandra med pris, datamängd, täckning och hastighet. Vi har fått dagens snabbrörliga internet med massvis av nya och smarta tjänster tack vare ett öppet och fritt internet. Det bör vi värna om. Det är värt mycket mer än fri musikströmning!

Min operatör Tele2 ska ha stort beröm för att de tagit avstånd från konkurrenternas zero-rating-upplägg. Tele2 har förstått hur allvarligt övertrampet är, även om det kanske inte är fel i lagens mening. De satsar i stället på kampanjer i stil med ”mer data för pengarna” och det är precis vad jag vill se. Den bästa operatören är den som ger mig så mycket data att jag inte behöver bry mig om min mobilsurf. Då kan jag själv välja vilka sociala nätverk jag använder och vilka musikströmningstjänster jag föredrar.

Bemötandet av kritiken

Både Telia och Tre har uttalat sig angående kritiken. De anser inte att de bryter mot nätneutraliteten. Jag vill självfallet låta dem komma till tals så läs gärna Telias FAQ och Tres pressmeddelande. Personligen köper jag inte deras resonemang. Jag hoppas i stället att dessa två nätneutralitetsglidningar var enstaka företeelser som aldrig upprepas från vare sig Telias eller Tres sida.

Både Telia och Tre är bra operatörer som har konkurrenskraftiga erbjudanden. De har till och med några erbjudanden som särskiljer dem från mängden utan att på något sätt slira på nätneutraliteten. Telia erbjuder exempelvis fri roaming i Norden och Baltikum. Tre är först med att erbjuda wifi-samtal. Det är två goda anledningar till att välja dem. Nätneutralitetsglidningarna är tyvärr minst lika stora anledningar att välja bort dem.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar