Plånboken i P1 om mobilsäkerhet

I det senaste avsnittet av Plånboken i P1 behandlades mobilsäkerhet. Bland annat belystes alla problem som kan uppstå om någon stjäl ens mobil. Det är ett klart lyssningsvärt avsnitt där Per Danielsson (chefredaktör på Computer Sweden) svarar på frågor.

Lyssna på Plånboken i P1 26 april 2017

Jag själv blev också intervjuad till reportageinslaget. Tyvärr kom inte så mycket av mina svar med i slutklippningen, så jag lägger till mina fem kompletterande mobilsäkerhetstips här.

Installera aldrig appar från tredjepartskällor

Installera enbart appar från Google Play och App Store. Google och Apple gör ett mycket bra jobb med att monitorera alla appar som publiceras i deras appbutiker. Det är väldigt sällan de råkar sprida infekterade appar.

Lås mobilen

Använd ett skärmlås (gärna med ett lösenord i stället för med en pinkod). Ställ också in att mobilen ska låsas efter en kort tidsperiod så att din mobil aldrig ligger olåst. I din mobil finns din e-postlåda och precis som jag säger i Plånboken-avsnittet är allt ”game over” om någon får tillgång till din mejl.

Installera uppdateringarna direkt

Google och Apple släpper löpande säkerhetsuppdateringar till sina mobiler. Det är av högsta vikt att dessa uppdateringar installeras så fort de blir tillgängliga. Eftersom många Android-mobiltillverkare slarvar med att släppa vidare Googles säkerhetsuppdateringar, rekommenderar jag att ha tillverkarens underhållspolicy i åtanke vid köp av ny mobil.

Kryptera mobilen

Alla aktuella Iphone-modeller är krypterade utan att du behöver tänka på det. De senaste Android-mobilerna är det likaså, men på äldre Android-mobiler var krypteringen generellt inaktiverad av prestandaskäl. Jag rekommenderar att slå på den ändå. Annars kan någon som stjäl mobilen komma åt innehållet på den (trots att skärmen är låst).

Detta är också värt att tänka på inför eventuell framtida försäljning av mobilen. Om du enbart har lagrat filer krypterat räcker det med en totalt återställning för att nästa ägare inte ska kunna återskapa dina filer (vilket tyvärr annars är möjligt fram till dess att filerna har blivit överskrivna).

Använd en lösenordshanterare

Det finns inget sätt att komma ihåg alla lösenord i huvudet (inte ens med hjälp av smidiga minnesregler). Framförallt inte om lösenorden ska vara långa och unika för varenda tjänst. Lös det med en lösenordshanterare. Då genererar lösenordshanteraren ett unikt lösenord för varenda tjänst och det enda lösenordet du behöver komma ihåg är lösenordet till lösenordshanteraren.

Och som vanligt avslutar jag med: har du tagit backup på din mobil?

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar