Se upp för elaka julhälsningar

Under de sista dagarna före julafton brukar det välla in god jul-hälsningar i våra inkorgar. Detta fenomen kan illvilliga bedragare dra nytta av. Nu gäller det därför att vara extra observant och ifrågasättande till alla inkommande mejl.

Se upp för bilagor och länkar

En gyllene regel för säker e-posthantering är att aldrig öppna bilagor eller klicka på länkar i oväntade mejl. Även mejl från kända avsändare bör ifrågasättas om de kommer oväntat. Det kan ju hända att avsändarens mejl har fejkats eller att avsändaren har fått sitt e-postkonto kapat.

Så här i juletider är denna gyllene regel extra svår att efterleva – julhälsningar är ju väntade. Nu skickar företag ut julhälsningar till alla mottagare de har i sina kundregister. Släktingarna som du enbart hör av en gång om året skickar julhälsningar med fina barnbilder. Bland alla dessa trevliga mejl kan bedragarmejl förekomma.

Jag såg precis ett konsultföretag som mejlade sina kunder en julhälsning med PDF-bifogade biobiljetter. Om du får ett sådant mejl (eller ett liknande mejl med en bilaga) bör du vara extra vaksam innan du öppnar bilagan eller klickar på länken. Kontrollera att avsändaren stämmer. Kontrollera om mejlet ser ut som mejlen de brukar skicka. Fundera om det finns någon logik i att du får exempelvis biobiljetter. Kanske är det sannolikt att du får två biobiljetter från en konsultfirma du har anlitat. Det är betydligt mindre sannolikt att exempelvis Telia vill bjuda dig på bio eller att Sas vill bjuda dig på en gratis flygresa. Risken är att bilagan innehåller skadlig kod som infekterar datorn.

Undvik alla julkortstjänster

På tiden före Facebook var det vanligt att folk skickade roliga julkort till varandra via julkortstjänster. Det är tjänster där det går att skapa sina egna malldesignade julkort och mejla ut dem till valda e-postadresser. Denna typ av tjänst används i viss mån fortfarande, men lyckligtvis får jag numera färre sådana julkort.

Problemet med julkortstjänster som dessa är att de måste tjäna pengar på något sätt. Självfallet finns det seriösa aktörer, men många julkortstjänster existerar enkom för att samla in e-postadresser till spamlistor. Utöver att skicka julkorten säljer de alltså också dina vänners e-postadresser.

Om du får ett mejl från en julkortstjänst bör du inte klicka på den tillhörande länken. Du bör inte ens aktivera nedladdning av bilder. Det bekräftar nämligen för julkortstjänsten att din e-postadress är aktiv och mottaglig för reklam. Det gör din e-postadress ännu mer värdefull för spamaktörer.

Skicka säkra julhälsningar

Om du vill skicka julhälsningar via e-post gör du det enklast genom att skicka helt vanliga mejl och bädda in eventuella bilder. Undvik om möjligt att skicka länkar och bifoga inga filer utöver bilderna. Då kan du önska dina vänner, kollegor och kunder en god och säker jul.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar