Detta är svar på en fråga som kommit till Nikka Systems. Vill du också ha svar på en IT-säkerhetsfråga? Ställ den i Säkerhetsbubblan så kan du få svar från oss och tusentals IT-säkerhetsintresserade medlemmar.
Baksidan av Asus-router

Låg hastighet med VPN i routern

Varför sjunker hastigheten när routerns trafik går via en VPN-tjänst?

Att hastigheten sjunker, och hur mycket den sjunker, beror på två parametrar.  För det första beror det på VPN-serverns anslutningshastighet. Om VPN-servern har kapacitet att hantera till exempel 10 Gb/s måste samtliga abonnenter som ansluter till servern dela på denna kapacitet. Även om tilldelningen kan ske dynamiskt efter behov blir abonnenter med höghastighetsuppkopplingar lidandes (deras topphastighet sjunker). Av denna anledning har många VPN-tjänster flera servrar så att de kan sprida ut sina abonnenter. Det är en god idé att testa flera av deras servrar då en av servrarna kan vara mindre belastad än de andra.

Den andra parametern som påverkar är processorkraften i routern som du kopplar till VPN-tjänsten. Att kryptera trafiken och skicka den genom en Open-VPN-tunnel är inte tungt för våra datorer, men det blir tungt för klena konsumentroutrar. Ju kraftfullare processorn i routern är, desto högre prestanda kan du få ut när du använder routerns Open-VPN-klient.

Denna fråga ställdes i Facebook-gruppen Säkerhetsbubblan som alla IT-säkerhetsintresserade personer kan ansöka om medlemskap i (kostnadsfritt). Gå med idag!

Lämna en kommentar

Mer från blisäker.se

Nyhetsbrev

Få nyheterna från Bli säker-bloggen till din inkorg en gång per vecka. Läs mer.

Följer du oss?