Massmejl leder till pinsamma misstag

Vi har på kort tid sett två tragikomiska och mejlrelaterade GDPR-incidenter. Först var det Stockholm stads trafikkontor som skulle informera tredjepartsutvecklare om hur deras persondata hanterades. Tyvärr råkade de lägga mottagarnas e-postadresser i mejlets tillfält, vilket gjorde att alla som fick mejlet kunde se alla andras e-postadresser.

Förra veckan råkade tillverkarna av det integritetsfokuserade webbläsartillägget Ghostery göra samma sak. De skulle informera sina användare om sitt GDPR-arbete, men råkade samtidigt läcka användarnas e-postadresser på samma sätt som Stockholm stads trafikkontor.

Vad lär vi oss av detta?

För att inte läcka andras e-postadresser (eller avslöja vem vi kommunicerar med) bör vi använda tillfältet i våra e-postappar med största försiktighet. Varje gång vi skickar mejl med fler än en e-postadress i det fältet får alla mottagare nys om varandras e-postadresser. Samma sak gäller om vi lägger e-postadresserna i e-postappens kopiafält (även kallat CC-fält från engelskans carbon copy).

Tag för vana att använda e-postappens ”hemlig kopiafält” (även kallat BCC-fält från engelskans blind carbon copy) för mejl som ska gå till många mottagare. Då kan mottagarna se din adress (för att kunna svara) utan att se varandras e-postadresser.

Hemlig kopia i Outlook 2016
De två mottagarna (Alice och Bob) kommer inte att se varandras e-postadresser.

Microsoft Outlook visar tyvärr inte ”hemlig kopiafältet” som standard. Du kan plocka fram det genom en knapp på Alternativ-fliken (gäller Outlook 2016 på både Windows och Mac OS). I Gmail ligger ”hemlig kopia” som ett alternativ i tillfältet.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar