Introduktion till Zyxel Nebula

Alltför många företag har undermåliga företagsnätverk. Ett dåligt nätverk med bristande wifi-täckning och slöa anslutningar är både irriterande för alla anställda och öppnar potentiellt säkerhetsrisker. Under våren 2019 försöker vi därför att råda bot på det med hjälp av Zyxel Nebula – en molnbaserad nätverksplattform som är lätt att installera och lätt att underhålla. Lärdomarna från genomgången är självfallet också applicerbara på många andra nätverkslösningar.

Nebula som plattform

I detta inledande avsnitt introducerar vi Nebula som plattform. Nebula är nämligen ingen produkt i sig utan snarare en kombination av fyra produkter:

  • accesspunkter (som sprider nätverkssignalen)
  • switchar (som driver det trådbundna nätverket och strömförsörjer accesspunkterna)
  • routrar med inbyggda brandväggar (som skyddar det lokala nätverket och koppar ihop det med internet)
  • molntjänsten Nebula Control Center.

Molntjänsten Nebula Control Center används inte bara för att monitorera nätverket. Det är också därifrån som alla inställningar görs. Det innebär att alla accesspunkter, switchar och routrar konfigureras från en samlad plats som alltid är åtkomlig från administratörens webbläsare och mobil.

Tips! Ladda ned Nebula-appen från Google Play eller Apple App Store. Från appen kan du testa en Nebula-demomiljö utan att ha några produkter. Du når för övrigt samma demomiljö från webbversionen.

Administratörskontot på molntjänsten skyddas med tvåstegsverifiering à la Google Authenticator-metoden (läs mer i Bli säker-boken). Alla nätverksenheter ansluter också dit över uteslutande krypterade anslutningar, så att nätverket hålls säkert. Till skillnad från exempelvis Ubiquiti Unifi, som förlitar sig på en lokal controller-mjukvara, behöver Nebula-administratören inte skapa något eget certifikat för att få säkra anslutningar. Allt som krävs finns med från start.

Vid köp av de flesta Zyxel Nebula-produkter ingår en ettårslicens för Nebulas premiumtjänst: Nebula Professional Pack. Till skillnad från det tidigare nämnda Unifi-systemet krävs nämligen licenser för att få tillgång till alla funktioner. Mer om detta behandlas i ett kommande avsnitt (mer information finns på Zyxels webbplats).

Obs! Nebula-nätverket i sig kräver inga licenser. Licenserna ger tillgång till fler funktioner i Nebula Control Center.

Organisationer och sajter

I detta avsnitt går vi också igenom skillnaden mellan organisationer och sajter. En administratör kan nämligen ansvara för flera organisationers nätverk, vilka i sin tur kan vara utspridda på flera olika sajter. Behovet av flera sajter finns exempelvis på företag med kontor i flera städer och på företag där alla medarbetare har varsitt hemmakontor.

En bonusfunktion som vi inte nämner i avsnittet är att en organisation kan ha flera administratörer. Det är praktiskt ifall en organisation både vill kunna hantera nätverket själva och ha hjälp av en driftpartner. Rättigheterna kan också ställas så att en administratör får ändra inställningar medan en annan administratör enbart har möjlighet att se vilka inställningar som har valts.

Nästa avsnitt

I nästa avsnitt går vi igenom vad som krävs för att sätta upp ett wifi-nätverk med Zyxel Nebula. Alla avsnitt publiceras publikt på vår Youtube-kanal och listas på vår dedikerade föreläsningssida. Prenumerera gärna på vår Youtube-kanal så missar du inte nästa avsnitt.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar