Undermåliga antivirus för Android

Det oberoende testlabbet AV-comparatives har undersökt 250 olika klientskydd (populärt kallat ”antivirus”) från Androids officiella appbutik Google Play. Faktumet att det överhuvudtaget finns så många klientskydd för Googles mobila operativsystem är förvånande i sig. I testet, som är publicerat i sin helhet på AV-comparatives webbplats, undersökte de hur dessa 250 klientskydd reagerade vid nedladdning och körning av 2000 kända Android-skadeprogram. De lade också till 100 legitima Android-appar för att bedöma klientskyddens tendens att falsklarma.

Skrämmande nog visade sig nästan 40 % av klientskydden vara totalt värdelösa. De detekterade inte ens 30 % av de kända skadeprogrammen. Faktum är att endast 74 av de 250 klientskydden detekterade fler skadeprogram än Googles eget klientskydd.

AV-comparatives djuplodade undersökning visar att Play-butiken är nedlusad med skräpappar som inte gör vad de utger sig för att göra. Detta är mycket allvarligt eftersom sådana klientskydd inger en falsk trygghet. Det såg AV-comparatives inte minst på recensionerna av underpresterande appar. Användare hade gett även sådana appar bra omdömen eftersom de trott att klientskydden gjorde det de skulle.

Behovet av klientskydd för Android

Behovet av klientskydd för Android är mindre än behovet för Windows och Mac OS. Detta gäller under förutsättning att mobilen underhålls med säkerhetsuppdateringar och att appar endast installeras från Google Play. I AV-comparatives test installerades appar manuellt, vilket aldrig bör göras. Google är förhållandevis bra på att hålla appbutiken fri från skadliga appar, men om apputvecklarna kringgår Play-butiken ökar riskerna radikalt. Det är därför synnerligen beklagligt att väletablerade apputvecklare så som Epic Games tvingar sina Android-användare att installera appar manuellt (för att undvika Google Plays distributionskostnad). Det bäddar för dåliga användarvanor. I Epic Games fall öppnade deras Fortnite-spel också sårbarheter på användarnas mobiler.

Så länge din Android-mobil får månatliga säkerhetsuppdateringar och du håller dig till Google Play är behovet av klientskydd minimalt. Om du vill vara på säkra sidan (eller om din mobiltillverkare har slutat underhålla din mobil) bör du välja klientskydd med omsorg. Välj med fördel något av klientskydden som presterade i topp i AV-comparatives test, till exempel Bitdefender Mobile Security.

Tips! Läs även om behovet av klientskydd på Windows och Mac OS. Nikka Systems säljer inga klientskydd och samarbetar inte med någon klientskyddsleverantör. Vi har således inget ekonomiskt intresse i frågan. Mer information om hur du håller din mobil säker finns i Bli säker-boken.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar