Ny bluff: Wifi Superboost

Nu har bluffprodukten Wifi Superboost börjat marknadsföras i Sverige. Samma produkt figurerar även under namnen Wifi Ultraboost och Wifi Booster. Produkten är i grund och botten en helt vanlig wifi-repeater som förlänger räckvidden på hemmets wifi-nät. Den marknadsförs dock som något helt annat.

Plockar bort internetleverantörernas spärrar

I en reklamfilm på Facebook påstår bluffmakarna att produkten plockar bort spärrar som internetoperatörerna inför när deras nät belastas tungt. Bluffmakarna påstår att dataingenjörerna Leif Hammarberg och Torsten Kvarnström uppfunnit ett sätt att kringgå sådana begränsningar (namnen Leif och Torsten varierar mellan olika bluffsidor).

Internetleverantörer vill inte att du ska känna till detta billiga trick! Leif Hammarberg och Torsten Kvarnström är två dataingenjörer. /…/ De upptäckte en ful hemlighet: att internetleverantörer avsiktligen gör din anslutning långsammare genom att analysera din internetdataanvändning och strypa hastigheten och bandbredden under högtrafikerade timmar. Alla internetleverantörer gör detta för att lura folk att ta ett dyrare internetpaket.

Falska påståenden ur bluffmakarnas reklamfilm

Påståendet om att internetoperatörer begränsar hastigheten på det viset stämmer självfallet inte. Uppkopplingshastigheten kan sjunka när nätet belastas hårt, framförallt ifall uppkopplingen sker över telefonnätet (DSL) eller kabel-TV-nätet (Docsis), men det beror i så fall på kapacitetsbegränsningar. Sådana problem kan enbart operatören åtgärda. En wifi-repeater som förlänger det lokala nätverkets wifi-signal gör varken till eller från.

Bluffmakarna hävdar att wifi-repeatern åstadkommer dessa högre hastigheter genom att plocka bort en typ av datarapport, vilket bara är rena påhittet (det finns inte ens några sådana rapporter).

Wifi Booster blockerar din datarapport för din internetleverantör. Det gör det omöjligt för internetleverantören att göra din internetanslutning långsammare.

Påhittat struntprat ur bluffmakarnas reklamfilm

Förstärker wifi-signalen

En annan bluffsida slår på stora trumman när det gäller produkten förträfflighet inom wifi-täckning.

Den fungerar genom att ta emot din befintliga wifi-signal, förstärka den och sedan överföra den superförstärkta wifi-signalen genom vad som helst: betongväggar, flera våningar och stålbalkar – utan problem!

Ur bluffmakarnas reklamartikel

Dessa påståenden är rent av fysiskt orimliga. En repeater är bra för att förlänga räckvidden på ett trådlöst nätverk, men den repeterar enbart signalen. Den förstärker inte signalen.

Produkten i fråga är dessutom en ganska dålig wifi-repeater. Den använder den gamla Wifi 4-standarden (tidigare känd som Wireless N) medan vi idag bygger våra nätverk med Wifi 5 eller till och med Wifi 6. Det finns bra sådana wifi-repeatrar på marknaden, men detta är definitivt inte en av dem.

Bluffmakarnas metod

Bluffmakarna använder samma metoder som vi tidigare sett i bland annat TV-antennsbluffen. De förlitar sig på så kallade affiliates som gör själva marknadsföringen åt dem. Webbutiken som säljer produkten gör inte själv några vansinniga utfästelser, vilket gör det svårt att hävda att de har fört kunderna bakom ljuset. Det var trots allt deras affiliatepartners, som får betalt för varje förmedlat köp, som ljög om produktens förträfflighet.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar