­

Ny bluff: Wifi Superboost

Nu har bluffprodukten Wifi Superboost börjat marknadsföras i Sverige. Samma produkt figurerar även under namnen Wifi Ultraboost och Wifi Booster. Produkten är i grund och botten en helt vanlig wifi-repeater som förlänger räckvidden på hemmets wifi-nät. Den marknadsförs dock som något helt annat.

Plockar bort internetleverantörernas spärrar

I en reklamfilm på Facebook påstår bluffmakarna att produkten plockar bort spärrar som internetoperatörerna inför när deras nät belastas tungt. Bluffmakarna påstår att dataingenjörerna Leif Hammarberg och Torsten Kvarnström uppfunnit ett sätt att kringgå sådana begränsningar (namnen Leif och Torsten varierar mellan olika bluffsidor).

Internetleverantörer vill inte att du ska känna till detta billiga trick! Leif Hammarberg och Torsten Kvarnström är två dataingenjörer. /…/ De upptäckte en ful hemlighet: att internetleverantörer avsiktligen gör din anslutning långsammare genom att analysera din internetdataanvändning och strypa hastigheten och bandbredden under högtrafikerade timmar. Alla internetleverantörer gör detta för att lura folk att ta ett dyrare internetpaket.

Falska påståenden ur bluffmakarnas reklamfilm

Påståendet om att internetoperatörer begränsar hastigheten på det viset stämmer självfallet inte. Uppkopplingshastigheten kan sjunka när nätet belastas hårt, framförallt ifall uppkopplingen sker över telefonnätet (DSL) eller kabel-TV-nätet (Docsis), men det beror i så fall på kapacitetsbegränsningar. Sådana problem kan enbart operatören åtgärda. En wifi-repeater som förlänger det lokala nätverkets wifi-signal gör varken till eller från.

Bluffmakarna hävdar att wifi-repeatern åstadkommer dessa högre hastigheter genom att plocka bort en typ av datarapport, vilket bara är rena påhittet (det finns inte ens några sådana rapporter).

Wifi Booster blockerar din datarapport för din internetleverantör. Det gör det omöjligt för internetleverantören att göra din internetanslutning långsammare.

Påhittat struntprat ur bluffmakarnas reklamfilm

Förstärker wifi-signalen

En annan bluffsida slår på stora trumman när det gäller produkten förträfflighet inom wifi-täckning.

Den fungerar genom att ta emot din befintliga wifi-signal, förstärka den och sedan överföra den superförstärkta wifi-signalen genom vad som helst: betongväggar, flera våningar och stålbalkar – utan problem!

Ur bluffmakarnas reklamartikel

Dessa påståenden är rent av fysiskt orimliga. En repeater är bra för att förlänga räckvidden på ett trådlöst nätverk, men den repeterar enbart signalen. Den förstärker inte signalen.

Produkten i fråga är dessutom en ganska dålig wifi-repeater. Den använder den gamla Wifi 4-standarden (tidigare känd som Wireless N) medan vi idag bygger våra nätverk med Wifi 5 eller till och med Wifi 6. Det finns bra sådana wifi-repeatrar på marknaden, men detta är definitivt inte en av dem.

Bluffmakarnas metod

Bluffmakarna använder samma metoder som vi tidigare sett i bland annat TV-antennsbluffen. De förlitar sig på så kallade affiliates som gör själva marknadsföringen åt dem. Webbutiken som säljer produkten gör inte själv några vansinniga utfästelser, vilket gör det svårt att hävda att de har fört kunderna bakom ljuset. Det var trots allt deras affiliatepartners, som får betalt för varje förmedlat köp, som ljög om produktens förträfflighet.

Denna artikel är publicerad under Creative Commons CC BY 4.0-licens (gäller ej tillhörande bilder där annan fotograf är angiven). Det innebär att du får kopiera, bearbeta och vidaredistribuera materialet.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkedin
Dela på email
Tipsa via e-post

Kommentera

Transkribering

Internetleverantörer vill få den förbjuden. Så lyder rubriken på en bluffannons som figurerar på Facebook just nu. Det har länge florerat på andra språk men nu har turen kommit till svenska och till Sverige. Och vad passar då bättre än att vi tar tillfället i akt och sågar den längs med fotknölarna så att så få som möjligt går i fällan.

Bluffprodukten som marknadsförs är den här wifi-repeatern som bland annat kallas Wifi Booster, Wifi Superboost, Wifi Ultraboost. Kärt barn har många namn. Och utfästelserna som görs om den, de är både missvisande och direkt felaktiga.

Det finns framförallt två saker som jag skulle vilja att vi kollar på. En sak som bara är fel och en sak som är totalt vansinnig. Det som är fel är påståendet att den skulle ge täckning i hela hemmet genom att förstärka wifi-signalen. Det gör den inte. Den repeterar wifi-signalen. Om man har en lång korridor kan man sätta den på mitten som vilken annan wifi-repeater som helst, så skickar den vidare signalen med samma styrka. Det är alltså inte tal om att den på något sätt gör signalen superstark så att den kan gå genom väggar och liknande. Det finns ingen sådan produkt.

Men det som är vansinnigt när det gäller utfästelser om den här produkten är det som står i början av filmen. Internetleverantörer vill inte att du ska känna till detta billiga trick. Leif Hammarberg och Thorsten Kvarnström är två dataingenjörer. Och det kan väl hända att det finns två datoringenjörer med de namnen men det är inte de på bilden. För den där bilden kommer från bildbanken Getty Images. De upptäckte ett sätt att förstärka wifi-signaler omgående. Intressant översättning. Hur som helst.

De säger att internetleverantörer avsiktligen gör din anslutning långsammare genom att analysera din internetdataanvändning och strypa hastigheten och bandbredden under högtrafikerade timmar. Alla internetleverantörer gör detta för att lura folk att köpa dyrare internetpaket.

Nej, ingen internetleverantör gör det. Visst händer det att hastigheten går ner under högtrafikerade timmar, framförallt ifall man har internetuppkoppling via ADSL, alltså via telefonnätet, eller via Docsis, alltså via kabel-TV-nätet. Men det är inte någonting som går att åtgärda genom att sätta in en simpel wifi-repeater som inte har någonting med internet att göra utan bara repeterar den lokala wifi-signalen så att den når längre bort.

Det är alltså rent struntprat och jag behöver inte ens ha produkten här för att konstatera att det är rent struntprat. För jag känner till den här produkten sedan tidigare. Den har funnits med i många år och har figurerat under många olika varumärken och på många olika sajter. Här hittar vi den till exempel på kanadensiska Newegg. Här hittar vi fyra olika versioner av den på Amazon. Och gör vi en Google-sökning på wifi-repeater så hittar vi den på massa olika ställen. Det här är en klassisk wifi-repeater som inte är speciellt anmärkningsvärd. Den är faktiskt ganska dålig till och med men det återkommer jag till alldeles strax.

Den här utfästelserna som görs i reklamen är alltså helt felaktiga. Det som är intressant är att när man klickar på länken för att köpa produkten då hamnar man på en annan sida och lägg märke till att de utfästelserna då är försvunna. Det här är ett smart trick som bluffmakarna använder. Vi köper inte produkten av de som gör reklamen. De som gör reklamen är affiliates som får en kickback för varje försäljning som de genererar. Men vi gör avtalet med en annan part och därmed så blir det lite av en gråzon. För de har ju inte gjort några utfästelser om att den här produkten ska plötsligt plocka bort några spärrar (som för övrigt inte förekommer) eller förstärka signalen vilket åtminstone med de regelverk som finns så är det omöjligt att göra.

Det här är inte den produkten som man får intryck av att det skulle vara av reklamen. Sen så hade jag inte beställt den här produkten här oavsett vad, för det här är en typisk scamsida. Vi ser här att, om vi laddar om sidan, då står det “Your fifty percent discount code has been applied. Attention this code expires in 30 minutes and 54 seconds.

Och laddar vi om sidan. Då får vi 31 minuter igen. Laddar vi om sidan igen. Då får vi 31 minuter igen. Det här är ett simpelt sätt och väldigt effektivt sätt skulle jag också tro som bluffmakarna använder för att ge oss stress i kroppen. Vi ska inte ha tid att börja leta efter huruvida det är sant eller inte utan vi ska bara köpa produkten direkt. De säger ju till och med här “do not browse away from this page”. Det är viktigt att vi inte lämnar den här sidan utan köper produkten direkt utan att göra någon research.

För om vi gör det upptäcker vi att det är en bluffprodukt. Även om det finns en hel del testsajter som påstår att den är bra men om man kollar på länkarna så är det affiliatelänkar. Alltså, de får betalt för att rekommendera produkten något vi för övrigt kommer att prata mer om i veckans podd. Prenumerera jättegärna på den.

Men om vi kollar mer på här bluffsidan då hittar vi också här längst ner Mcafee Secure, Truste Verified och av någon anledning Norton by Symantec, men de här sigillen är fejksigill. Om vi klickar på dem då leder de ingenstans. Det här är inga länkar här är bara tre… Det är inte ens tre bilder där en enda bild där alla sigill finns med. Det där är bara bluff. Om du ser ett sigill och du inte kan klicka på det och då komma till sigillutfärdarens webbplats och där läsa om sigillet så är det bara ren bluff. Vem som helst kan klistra dit de där logotyperna.

Så köp inte den här produkten på den sidan och köp helst inte produkten överhuvudtaget för det är inte ens en bra wifi-repeater. Den här wifi-repeatern är från wifi-generation fyra. Idag använder vi wifi-generation fem och håller på att gå över till wifi-generation sex, så det som du ser här det är inget annat än en bluff en scam och en dålig, utdaterad wifi-repeater.

Karl Emil Nikka spiller vatten över Macbook Pro.

Backup är enda räddningen

Vad händer med dina filer om din dator går samma öde tillmötes som vår studiodator? Goda säkerhetskopierings­rutiner är det enda fullständiga skyddet.

Karl Emil Nikka håller upp hänglås.

Det missförstådda hänglåset

Många tror att hänglåset i webbläsarens adressfält garanterar säkert innehåll. Så är det inte. Hälften av världens nätfiskesidor har nu hänglås i adressfältet.