Även Skype förbättrar AI med människohjälp

Tidigare i somras hamnade både Google och Apple i blåsväder på grund av deras röstassistenter. I artikeln Lyssnar Google och Apple på allt vi säger? förklarar vi hur Google och Apple tar hjälp av människor för att förbättra den artificiella intelligensen som driver Google Assistant respektive Siri. Många användare blev upprörda över att IT-jättarnas underleverantörer kunde ta del av faktiska inspelningar (om än i anonymiserad form). Sedan dess har Apple valt att tillfälligt stoppa förbättringsprogrammet och de kommer i framtiden att låta användarna själva välja om de vill delta. Detta framgår av en kommentar från Apple i till webbtidningen The Verge.

Tips! Lyssna på Teknikveckans specialavsnitt där undertecknad (Karl Emil Nikka) intervjuas som situationen.

Google och Apple är inte på något vis ensamma om att låta människor hjälpa till med träningen av den artificiella intelligensen. Microsoft använder samma metoder för att förbättra sin röstassistent Cortana och den inbyggda översättningsfunktionen i Skype. Med hjälp av den sistnämnda funktionen kan röst- och videosamtal översättas mellan åtta olika språk under pågående samtal.

För att träna den underliggande artificiella intelligensen krävs insatser från människor. Faktumet att andra människor hör inspelningarna från Skype, något som Vice rapporterade om igår, är alltså inte kontroversiellt i sig. Problemet är att inte alla användare är medvetna om det. IT-jättarna har alltså ett kommunikationsproblem som de måste ta itu med, så att ingen använder deras tjänster utan att vara medveten om vad som sker i bakgrunden.

Det är självfallet inte alla röst- och videosamtal som spelas in och analyseras av människor. På Microsofts FAQ-sida framgår det att inspelning endast sker när översättning är aktiverat. Där poängterar de också att informationen inte används i marknadsföringssyfte och att den sparade informationen inte kopplas till den berörda användaren.

When you use Skype’s translation features, Skype collects and uses your conversation to help improve Microsoft products and services. To help the translation and speech recognition technology learn and grow, sentences and automatic transcripts are analyzed and any corrections are entered into our system, to build more performant services. To help protect your privacy, the conversations that are used for product improvement are indexed with alphanumeric identifiers that do not identify participants to the conversation. /—/ Skype doesn’t use the information collected through translation features to sell advertising.

Microsoft FAQ-sida om Skype Translator

Alla som använder Skype Translator bör tänka på att det som sägs kan höras av utomstående personer. Inga företagshemligheter eller annan känslig information bör således förmedlas med Skype Translator påslaget. Anonymiseringen av inspelningsfilerna skyddar trots allt inte om samtalets kontext avslöjar någon av samtalsdeltagarna.

Källa: Vice
Källa: Microsoft Skype

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar