Loppisdatorer innehöll patientdata

Förrförra avsnittet av Bli säker-podden handlade om vikten av att radera all data innan datorer kasseras. Detta gäller inte minst datorer där känslig data har lagrats, något invånarna i finska Kristinestad blev medvetna om förra veckan. Då rapporterade Iltalehti (via Yle) om hur en loppisfyndare hade köpt två datorer som innehöll känslig patientdata för nästan 100 patienter.

Incidenten är en välbehövlig påminnelse om att först och främst alltid kryptera samtliga datorer. Genom att kryptera datorerna skyddas inte bara känslig data utifall datorerna blir stulna. Krypteringen gör det också lätt att kassera datorerna i framtiden. Så länge ingen känslig data har lagrats på datorernas lagringsenheter i okrypterat tillstånd räcker det med att återställa datorerna för att förhindra framtida dataåterskapning. Annars måste datorernas lagringsenheter skrivas över, vilket är en process som både tar lång tid och sliter på moderna SSD-diskar.

Både Mac OS och Pro-versionen av Windows har inbyggt stöd för kryptering. I Mac OS kallas funktionen Filevault medan den i Windows heter Bitlocker. Mer information om dessa funktioner finns i Bli säker-boken. Tyvärr saknar Home-versionen av Windows krypteringsstöd. Datorer med det operativsystemet måste därför alltid genomgå den mer tidskrävande återställningen (tekniska användare kan berika Home-versionen krypteringsstöd med vårt rekommenderade krypteringsprogram Veracrypt).

Windows-inställning för säker radering
Okrypterade datorer måste genomgå en tidskrävande raderingsprocess.

Obs! Vanlig formatering tar inte bort gammal data. Att formatering skulle vara tillräckligt är bara en myt. För att omöjliggöra återskapning av okrypterad data måste fullständig överskrivning utföras.  

Nyhetskälla: Yle

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar