Nya säkrare Android 10

Nu har Google släppt årets version av Android. Till skillnad från tidigare versioner går årets version endast under namnet ”Android 10” och har alltså ingen aptitretande godsak som alternativt namn. Operativsystemet bjuder däremot på många nyheter där dark-mode och förbättrad gestnavigering är det som syns tydligast. I denna artikel fokuserar vi dock uteslutande på de viktigaste säkerhets- och integritetsfokuserade nyheterna som berör oss slutanvändare.

Bättre kontroll över platsinformation

Fram tills nu har Android haft ganska trubbiga inställningsmöjligheter för huruvida appar ska få tillgång till platsdata. I Android 10 introducerar Google ett nytt alternativ för att lösa denna funktionsbrist. Nu kan apparnas platsdatabehörighet ställas till antingen alltid, när appen används eller aldrig (neka).

Presentationsbild om Androids platsinställningar.
Android 10 bjuder på bättre inställningsmöjligheter för platsdata.

Kryptering utan undantag

För oss i Sverige har kryptering av våra mobilers lagring varit självklar i många år. Sedan släppet av Android 6.0 har Google rent av haft föraktiverad lagringskryptering som ett krav. De har dock tillåtit undantag från detta när det gäller mobiler som av prestandaskäl inte har kunnat ha kryptering påslaget.

Android använder så kallad AES-kryptering. Processorerna i alla aktuella Android-mobiler och -surfplattor har hårdvaruaccelereringsstöd för AES, vilket gör att kryptering kan aktiveras utan nämnvärd prestandapåverkan. Det gäller åtminstone mobilerna som är populära här i Sverige. I länder där mobilpriserna är mycket lägre används däremot mobiler med processorer som saknar hårdvaruaccelereringsstöd. Utan sådant stöd är AES en för prestandasänkande krypteringsalgoritm.

Med Android 10 löser Google detta problem genom sin nya krypteringsstandard Adiantum. Den kan kryptera lagringen utan behov av hårdvaruaccelerering, vilket gör att alla Android 10-mobiler kan ha säker lagring oberoende av prisklass. Adiantum gör också att smarta klockor, TV-apparater och andra Android-baserade produkter får tillgång till resurssnål kryptering.

Snart säkrare fillagring på minneskort

En av huvudanledningarna till att Android (och IOS) är så mycket säkrare än Windows och Mac OS är faktumet att Android begränsar vilka filer som apparna kan komma åt. En Android-app kan inte komma åt en annan apps filer om inte användaren delar filerna mellan de berörda apparna. Det gyllene undantaget från denna regel har varit filer som lagrats på mobilens eventuella minneskort.

För att ge motsvarande skydd till filer som lagras på minneskort introducerar Android 10 stöd för ”Scoped external storage”. Det innebär att appar som är uppdaterade för Android 10 endast kan komma åt sin egen appmapp på minneskortet samt gemensamma mediafiler. För att få full tillgång till minneskortet måste appen be om uttryckligt tillstånd. Om några år, när alla appar har uppdaterats för Android 10, kommer Google förhoppningsvis att kunna ta bort möjligheten att begära full åtkomst till minneskort.

Inga fler popup-appar

Appar som körs i bakgrunden har fram till Android 10 kunnat ”poppa upp” över andra appar. Denna möjlighet har kunnat missbrukas av skadliga appar som vill få oss som användare att tro att den skadliga appen är en notis från appen som vi är inne i. Sådana attacker förutsätter visserligen att enheten är infekterad med en skadlig app, men det är ändå bra att Google sätter stopp för möjligheten från och med Android 10. Ett av problemen med mobilernas små skärmar är trots allt att vi som användare har svårt att se vilken app vi är inne i. Jämför detta med program på datorn. Både Windows och Mac OS indikerar på ett tydligare sätt vilket program som visas för tillfället.

Fler nyheter

Android 10 bjuder på fler säkerhets- och integritetsfokuserade nyheter som framförallt handlar om förbättringar under ytan. Mer information om dessa finns i det officiella blogginlägget på Googles utvecklarblogg.

Google har redan påbörjat utrullningen av Android 10 till sina Pixel-enheter, det vill säga våra rekommenderade Android-mobiler. Övriga Android-mobiler får förhoppningsvis den nya operativsystemsversionen inom kort. Mer information angående tillgänglighet för specifika mobilmodeller lär dyka upp på respektive mobiltillverkares webbplats.

Tips! Lyssna även på det 16:e avsnittet av Bli säker-podden. Det sändes strax efter Googles årliga utvecklarkonferens och i det avsnittet pratade vi om dessa nya förbättringar. Mer information om säkerhet på mobilen finns också i Bli säker-boken.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar