Idag släpper Microsoft de allra sista uppdateringarna till Windows 7. Vi går igenom alternativen som står till buds för datorerna som nu lämnas åt sitt öde. Kontentan av denna artikel finns också inspelad som ett poddavsnitt för dig som föredrar att lyssna.
Microsoft succéoperativsystem Windows 7
I slutet av 00-talet väntade många entusiaster på Microsofts nya operativsystem: Windows 7. Föregångaren Windows Vista hade fått ett minst sagt svalt mottagande. När Windows 7 äntligen lanserades, den 22:a oktober 2009, sade många att Windows 7 var operativsystemet som Windows Vista borde ha varit. Det ligger faktiskt en del sanning i det påståendet. Windows Vista, som under den inledande utvecklingsfasen kallades Longhorn, var tänkt som ett steg på vägen i övergången från gamla Windows XP till moderna Windows 7.
Windows 7 blev en formidabel succé som prisades av entusiasterna. Det var ett så omtyckt operativsystem att Microsoft fick kämpa för att få över användare till uppföljaren, Windows 8, som släpptes tre år senare. I IT-branschen blev det till och med en grej att beställa nya datorer med licens som gjorde det möjligt att nedgradera till Windows 7.
Efter praktfiaskot med Windows 8 släppte Microsoft slutligen dagens Windows-version, Windows 10, i juni 2015. I samband med detta bytte Microsoft uppgraderingsmodell för Windows. De släpper nu nya versioner av Windows 10 två gånger per år i stället för massiva Windows-uppgraderingar med några års mellanrum.
Windows 10 har fått ett varmare mottagande jämfört med Windows 8. Uppgraderingen till Windows 10 var dessutom kostnadsfri för hemanvändare, vilket bidrog till att Microsoft lyckades få många att uppgradera sina Windows 7- och Windows 8-datorer. I december 2019 var det 81 % av Sveriges Windows-datorer som körde Windows 10. Det kan jämföras med 13 % för Windows 7 och ynka 4 % för Windows 8 (källa: Statcounter).
Framtidsalternativ för Windows 7-datorer
Faktumet att 13 % av Sveriges Windows-datorer fortfarande kör Windows 7 är dock problematiskt. Senare idag släpper Microsoft nämligen den sista säkerhetsuppdateringen till Windows 7. Därefter kommer dessa datorer inte att få fler säkerhetsuppdateringar, vilket gör att de inte längre kan anses säkra.
För att fortsätta använda berörda datorer bör någon av följande åtgärder vidtas snarast möjligt.
1. Uppgradera till Windows 10
Lösningen som ligger närmast till hands är att uppgradera datorerna till Windows 10. Under 90- och 00-talet var inte uppgradering till nyare operativsystem alltid möjligt, eftersom de nyare operativsystemen krävde kraftfullare hårdvara. Windows 10 kan lyckligtvis köras på nästan alla datorer som var kompatibla med Windows 7, så det är sällan ett problem i detta fall. Skulle det vara problem säger uppgraderingsprogrammet ifrån innan uppgraderingen påbörjas.
Som tidigare nämnts erbjöds Windows 7- och Windows 8-datorägare att uppgradera till Windows 10 utan kostnad. Detta erbjudande slutade att gälla officiellt sommaren 2016, men Microsoft stoppade ändå inte möjligheten att uppgradera kostnadsfritt. Ingen vet hur länge de kommer att fortsätta se mellan fingrarna, så vi rekommenderar att uppgradera snarast möjligt för att slippa kostnaden.
Uppgraderingsverktyget till Windows 10 finns att ladda ned från Microsofts officiella webbplats. Kom ihåg att säkerhetskopiera datorn före uppgradering.
2. Betala för Windows 7-uppdateringar
Företag och organisationer med volymlicens eller CSP-avtal kan faktiskt köpa möjligheten att fortsätta köra Windows 7 i upp till tre år till. Microsoft har publicerat en informationssida som samlar alla detaljer med undantag för prislistan. Nättidningen ZDNet har publicerat amerikanska priser, vilket åtminstone ger en antydan om ungefärlig prisnivå. Årskostnaden ser ut att hamna runt 25 dollar per Windows 7 Enterprise-dator samt 50 dollar per Windows 7 Pro-dator. Kostnaden fördubblas sedan varje år.
Möjligheten att betala för Windows 7-uppdateringar ska inte ses som en lösning för att fortsätta köra Windows 7 på sikt. Efter tre år är det trots allt också slut på betaluppdateringar. Microsofts förlängda underhåll ska snarare ses som en nödlösning för företag och organisationer som inte har hunnit klart med migreringen till Windows 10.
3. Byt till Linux
Ett tredje alternativ är att byta datorns operativsystem till Linux. Idag är övergången till Linux enklare än någonsin, både ur ett användarperspektiv och ett installationsperspektiv. I och med att vi lever en allt större del av vårt liv i webbläsaren påverkas vi inte lika mycket av att långt ifrån alla Windows-program finns i Linux-versioner.
Även om installationsförfarandet har blivit enklare så kräver det fortfarande viss datorvana att byta till Linux. På företagsfronten är det inte heller säkert att resten av organisationen är redo att släppa in en massa Linux-datorer. En Linux-övergång är därför inte ett realistiskt alternativ för alla.
De två sista alternativen
Ifall inget av de tre nämnda alternativen passar, finns det två lösningar till. En dator med Windows 7 kan fortsätta köras utan nämnvärd risk för infektioner så länge den inte är nätverksansluten. Det innebär att datorn i sig kan fortsätta användas om den kopplas bort från internet och hemmets eller kontorets lokala nätverk. Frågan är då bara hur användbar datorn blir med tanke på dagens IT-vanor.
Om bortkoppling av datorn inte heller är ett gångbart alternativ återstår bara en sak att göra: köpa en ny dator.
Microsoft jämfört med Apple
Microsoft kommer med hög sannolikhet att få kritik för att de slutar underhålla Windows 7. Den kritiken är dock mindre befogad eftersom Microsoft trots allt har gett möjligheten att uppgradera kostnadsfritt till efterföljaren Windows 10. Microsoft står sig dessutom bra i förhållande till konkurrensen. Datorer med Windows 7 såldes från hösten 2009 till hösten 2012. Konkurrenten Apples datorer från samma tidsperiod sjunger också på sista versen. Följande Apple-datorer är de äldsta som fortfarande underhålls.
- Imac: slutet av 2009 eller nyare
- Macbook: slutet av 2009 eller nyare
- Macbook Air: sent 2010 eller nyare
- Macbook Pro: mitten av 2010 eller nyare
- Mac Mini: mitten av 2010 eller nyare
- Mac Pro: mitten av 2010 eller nyare
Ett byte till en Mac OS-dator innebär således inte längre livslängd (och definitivt inte ett byte till en Chrome OS-dator eftersom de underhålls ännu kortare tid).
Val av åtgärd
Vilket av artikelns åtgärdsförslag som passar dig och din dator bäst kan enbart du själv avgöra. Det viktiga är att du gör något av valen. Om du har några frågor kan du ställa dem i kommentarsfältet under denna artikel.
Kommentarer
Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.