Använd inte Avast eller AVG

Hur kan skapare av antivirusprogram tjäna pengar utan att ta betalt av sina användare? Tjeckiska Avast, som också äger AVG, visar två sådana metoder som båda är skäl nog att undvika deras produkter.

Uppdatering 2020-01-30: I ett officiellt pressmeddelande skriver Avast att de tänker sluta förse Jumpshot med data och att de kommer påbörja en avveckling av dotterbolaget. Pressmeddelandet ger ingen tidsram för detta. Nikka Systems rekommendation kvarstår: använd inte Avasts produkter.  

Metod 1: Försäljning av användardata

Den här veckan rapporterar Motherboard om hur Avast säljer ovetande personers anonymiserade användardata. Motherboard uppger sig ha fått dokumentation som visar hur Avast, via dotterbolaget Jumpshot, erbjuder andra bolag att ta del av Avast-användares internetvanor.

“The data obtained by Motherboard and PCMag includes Google searches, lookups of locations and GPS coordinates on Google Maps, people visiting companies’ LinkedIn pages, particular YouTube videos, and people visiting porn websites.”

Ur Motherboards artikel “Leaked Documents Expose the Secretive Market for Your Web Browsing Data”

Om detta låter bekant så är det för att liknande anklagelser riktades mot Avasts och AVG:s webbläsartillägg så sent som i höstas. Detta fick Google och Mozilla att plocka bort webbläsartilläggen från sina respektive tilläggsbutiker.

Den här gången handlar det om klientskyddet i sig, inte webbläsartillägget. I en kommentar till Motherboard svarar Avast att deras användare alltid har haft möjlighet att välja bort insamling av användardata. De säger också att nya användare numera måste ge sitt uttryckliga godkännande för bidra till datainsamlingen. Läs det fullständiga uttalandet hos Motherboard.

När vi testade att installera Avast på en ny Windows-dator blev vi mycket riktigt tillfrågade om vi ville dela ”vissa data” med Avast. Enligt Avasts beskrivning är datan avpersonifierad och aggregerad, men även sådan data kan i tillräcklig mängd avslöja enskilda individer.

Datadelningsfråga i Avasts installationsprogram
Avasts installationsprogram frågar om vi vill dela data med dem.

Det bör tilläggas att vårt ”nej tack-svar” inte stoppade all datainsamling. När vi kollade igenom inställningarna var ändå följande alternativ ikryssade.

  • Dela hotinformation med Avast så att du kan förbättra skyddet.
  • Tillåt att användningsdata delas med tredje parter för analys av produktprestanda och användning.
  • Allow analysis of product performance and usage for new product development (inställning i webbläsartillägget).
Sekretessinställningar i Avasts klientskydd
I Avasts värld betyder “nej tack” till att dela data “ja tack” till att dela viss data.

Metod 2: Skrämma gratiskunder

Avast tillämpar också skrämselmetoder för att få gratiskunderna att uppgradera till premiumversionen. Så fort vi hade installerat programmet fick vi en varning om tre ”advanced issues”. Avast påstod att programmet hade hittat ”öppna dörrar för mer avancerade hot” och framställde det som om datorn hade kritiska sårbarheter (se bild). Vi fick välja mellan att lösa alla problem eller att hoppa över så länge.

Avast-varning om "3 advanced issues"
Avast varnar för att vår dator har dörrar som är öppna för avancerade hot.

Om vi valde att lösa problemen skickades vi vidare till ett erbjudande om att teckna en prenumeration på Avasts premiumskydd för 299 kr. Lägg märke till rubriken “Korrigera avancerade fel” som pryder erbjudet. Datorn i fråga var nyinstallerad och felfri.

Avast-erbjudande för premiumprodukt
Att korrigera de avancerade felen kostar 299 kr.

Rekommendation

Vi ser aldrig någon anledning att använda gratisklientskydd som Avast och AVG. Numera är Microsofts eget klientskydd (Microsoft Defender) ett synnerligen kompetent sådant som uppfyller alla baskrav. Det ser vi som det självklara alternativet till de mer funktionsrika betalklientskydden som vi har rekommenderat från F-secure och Bitdefender.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. David Lundbäck

    Hur säkra är exempelvis Bitdefender och Kaspersky som gratisversioner om du ser enbart till malware skyddet? Är de jämförbara med AVG och Avast? Ska lämna Avast efter att ha fått veta det du berättade om försäljningen av användardata. Hur är Bitdefender och Kaspersky jämfört med Microsoft Defender?

Kommentar