Rapporteringen kring Corona-viruset har under veckan lett till att flera webbplatser kraschat, däribland Folkhälsomyndighetens och Region Stockholms webbplatser. Det är allvarligt att så samhällskritiska webbplatser kraschar under tung belastning. Förhoppningsvis får händelsen de ansvariga att se närmare på backup-lösningar som förhindrar framtida krascher. Vi medborgare bör samtidigt fundera över var vi kan få tag i informationen utifall fler webbplatskrascher skulle inträffa.
Google och Bing cachar webbsidor
Ett alternativ är sökmotorernas ”cachade” versioner av webbsidorna. Både Google och Bing sparar den senaste versionen av webbsidorna som de besöker vid sina regelbundna skanningar av webben. Vi kan komma åt den senaste webbsidesversionen som sökmotorerna har sparat genom att klicka på den lilla pilen som dyker upp intill adressen. Notera att informationen som då visas kan vara förlegad (kontrollera vilken datumstämpel som den cachade sidan har).
Snabb information via sociala medier
För den absolut senaste informationen är sociala medier ett bättre alternativ än cachade webbsidesversioner. Folkhälsomyndigheten finns på både Facebook och Twitter. Där har de dessutom fått kontona verifierade (notera den blå bocken). Facebook och Twitter har alltså kontrollerat att kontona inte är skapade av någon bluffmakare som vill utge sig för att vara Folkhälsomyndigheten. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har likaså fått sina konton verifierade.
Kontrollera avsändaren på alla meddelanden som sprids på sociala medier! Falska rykten får lätt spridning i krissituationer. Lita aldrig på skärmdumpar av inlägg som ser ut att komma från någon av våra myndigheter. Gå i stället till myndighetens Facebook- eller Twitter-sida och kontrollera att de faktiskt har postat inlägget i fråga. Observera att vissa myndigheter (t.ex. E-hälsomyndigheten) saknar kontoverifiering (blå bock).
Krisinformation
Webbplatsen Krisinformation.se är värd att bokmärka. Den drivs av MSB och samlar krisinformation från våra svenska myndigheter. Om en specifik myndighets webbplats skulle ligga nere är förhoppningsvis Krisinformation.se ändå uppe. Krisinformation finns också som en app till Android och Iphone.
Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.
Jag vill också personligen påminna alla om att skaffa en traditionell, batteridriven FM-radio (analog radio). Skulle vi i en krissituation få problem med såväl mobilnät som fasta uppkopplingar kommer ändå den gamla hederliga FM-radion att fungera.
Vad skulle du säga att man ska tänka på om man ska skaffa sig en FM-radio med Dynamo-laddning? Är det ett bra alternativ till en batteridriven FM-radio? Varför / Varför inte?
Så länge du har en FM-radio som fungerar oberoende av elnätet är jag nöjd. 🙂