Gratistjänster för distans­arbete i Corona-tider

Covid-19-utbrottet förändrar vardagen i organisationer av alla storlekar. Folk jobbar hemifrån i allt större utsträckning. Konferenser och event ersätts med digitala videomöten. Hand i hand med dessa trender går behovet av nya säkerhetslösningar som skyddar medarbetarna och organisationens information i den nya arbetssituationen.

Flera leverantörer av IT-tjänster tar tillvara på situationen genom att erbjuda sina tjänster kostnadsfritt eller under förlängda provperioder. Medlemmarna i Säkerhetsbubblan har under dagen tipsat om sådana erbjudanden och här följer en sammanställning (i alfabetisk ordning). Notera att erbjudandenas beskrivningar är sammanfattande; läs alla detaljer på de länkade webbsidorna.

1password

Lösenordshanteraren 1password erbjuder vanligtvis en 30-dagarsprovperiod av Business-versionen. Erbjudandet har nu förlängts till sex månader.

Cisco

Nätverksjätten Cisco erbjuder flera av sina tjänster kostnadsfritt. För gratisversionen av mötesverktyget Webex slopar Cisco tidsgränserna och utökar samtidigt det maximala deltagarantalet till 100 personer. De låter även befintliga kunder överskrida sina licenser för filterverktyget Umbrella, autentiseringstjänsten Duo Security och VPN-tjänsten Anyconnect. Umbrella-tjänsten får dessutom en förlängd provperiod på 90 dagar och nya kunder kan få gratislicenser till Duo Security och Anyconnect. Erbjudandena gäller till den första juli 2020.

Cloudflare

Amerikanska Cloudflare är kanske mest känd för sin CDN-tjänst men de har också en tjänst som kallas Cloudflare for Teams. Den erbjuder de nu kostnadsfritt till småföretag för att låta deras hemmajobbare kunna arbeta säkert utanför organisationens väggar.

Discord

Videoströmningstjänsten Discord ökar det maximala antalet liveströmmande och skärmdelande deltagare i gratisversionen av Go Live. Nu ligger gränsen på 50 deltagare i stället för 10. Enligt en tweet från Discord gäller erbjudandet under några kommande månader.

Google

Molntjänstjätten Google vässar erbjudandet för sin samarbetstjänst G Suite (och G Suite for Education). De ger alla organisationer gratis tillgång till videokonferensverktyget Hangouts Meet med upp till 250 deltagare per samtal, videoströmning för upp till 100 000 tittare per domän och möjlighet att spela in mötena på Google Drive. Dessa funktioner är vanligtvis reserverade för Googles Enterprise-kunder.

Microsoft

IT-jätten Microsoft erbjuder en sexmånaderslicens av Office 365 E1 i sex månader för att nya organisationer ska kunna ta del av samarbetsverktyget Teams.

Path Solutions

Nätverksföretaget Path Solutions erbjuder sitt felsökningsverktyg Call Simulator kostnadsfritt. Verktyget hjälper IT-avdelningar att felsöka anslutningsproblem hos hemmajobbande medarbetare.

XMReality

Augmented Reality-bolaget XMReality förlänger prova på-erbjudandet av Remote Guidance Business till 60 dagar. Med hjälp av Remote Guidance Business kan experter erbjuda teknisk support på distans.

Zoom

Videokonferenstjänsten Zoom har tagit bort 40-minutersgränsen för skolor som använder gratisversionen. Enligt Zooms webbplats gäller detta dock ännu inte svenska skolor.

Zscaler

Säkerhetsbolaget Zscaler erbjuder gratislicenser till sin molnbaserade tjänst Zscaler Private Access (ZPA) som ger fjärråtkomst till interna applikationer. Enligt den tipsande medlemmen i Säkerhetsbubblan gäller erbjudandet även svenska kunder trots att den länkade webbsidan enbart nämner kinesiska medarbetare.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Väl värt att lyfta fram är att det mitt i all generositet från världens IT-tjänsteföretag också troligen finns en högst tänkbar intern restriktivitet kring vad som får användas i en organisation. Detta så att ingen negativ situation skapas utifrån ett stort mått av egen kreativitet hos de anställda inklusive medföljande risk för “shadow IT” vilket kan leda till potentiellt informationsläckage, etc. Det togs till viss del upp i Podd #61, länka gärna in denna då man ofta inte får använda vilka tjänster som helst eller vilken utrustning som helst i en verksamhet. Man ska också tänka på att temporär användning av tjänster kan innebära informationsförlust samt en tänkbar oöverskådlig informationslagring om flera medarbetare/anställda sprider information över ett stort antal olika tjänster som sedan blir svåra att få kontroll på. Nämnd informationsförlust kan t.ex. uppstå genom att man får en inlåsningseffekt när nu tjänsteleverantörerna generöst erbjuder gratis nyttjande av deras tjänster, men… vad händer när det börjar kosta pengar igen? Hinner/kommer medarbetarna ihåg att vittja tjänsterna på information? Får man en ökad/oplanerad kostnad med anledning av att tjänsterna ska hållas vid liv för att viktig information måste kunna nås? Kommer man i en LOU-situation om man verkar i offentlig verksamhet och inte upphandlat tjänsten på korrekt sätt när den börjar kosta pengar igen (oavsett så ingår man troligen någon form av avtal som ska konkurrensutsättas)? I vilka format har informationen lagrats? Kan man på ett enkelt sätt överföra lagrad information till sin normala lagringsform i organisationen? Är tjänsterna informations-/säkerhetsklassade utifrån den typ av information som ska lagras? Hur upprätthålls GDPR utifrån att organisationen helt plötsligt börjar lagra information på olika ställen? Hur kan information sammanställas om en viss kund kräver det? Får man använda och/eller lagra i alla möjliga olika tjänster utifrån var de är lokaliserade geografiskt? Finns krav på att hålla sig inom EU? Inom riket? Utgångsläget bör alltid vara att ignorera alla “Hej! Kom till oss!” och fortsätta som vanligt samt verkligen ifrågasätta alla alternativa lösningar även om de känns lättillgängliga och smarta för stunden. Det får inte bli informationshanteringens motsvarighet till “SMS-lån” (lätt och snabbt men med en trolig besk eftersmak för många) även om organisationer är placerade i en mycket speciell situation som de är satta att lösa. Allt beror givetvis på typ av organisation och dess uppdrag samt mängd anställda men alla som är angelägna om sin organisations skyddsvärda information bör tänka över detta både en och flera gånger även om det ibland krävs snabb hantering och kreativitet för att lösa den situation man står inför. Man måste dock alltid riskvärdera alla nya och/eller avvikande scenarion som uppkommer annars kan det bli riktigt “fort och fel”.

Kommentar