Firefox fixar lösenorden med Lockwise

Mozilla har precis släppt en ny version av sin populära Firefox-webbläsare. På nyhetsfronten finns framförallt förbättringar och nya funktioner till den webbläsarinbyggda lösenordshanteraren Lockwise, vilken nu på allvar närmar sig de mer fullfjädrade lösenordshanterarna från exempelvis Lastpass, 1password och Bitwarden.

I Bli säker-boken avråder vi från användning av webbläsarnas inbyggda lösenordshanterare. Detta gör vi både eftersom de flesta Windows-webbläsare sparar lösenorden på ett osäkert sätt och för att de webbläsarinbyggda lösenordshanterarna saknar ordentlig integration i de mobila operativsystemen. I och med släppet av Firefox 76 har Mozilla åtgärdat alla punkter och avrådan gäller därför inte längre Firefox-användare.

Nyheterna i Firefox 76

Firefox har sedan länge låtit oss användare skydda våra webbläsarsparade lösenord med ett huvudlösenord. Vi har dock behövt aktivera detta lösenordsskydd manuellt för att kunna dra nytta av det.

Lockwise före Firefox 76
Utan ett huvudlösenord kunde ovälkomna gäster se våra lösenord om vi hade glömt att låsa datorn.

Möjligheten att använda ett huvudlösenord finns kvar i nya Firefox 76, men om vi inte väljer att aktivera det skyddas ändå våra lösenord av vårt Windows- eller Mac OS-lösenord. Det gör att ingen förbipasserande kan läsa våra lösenord även om vi råkar lämna datorn olåst.

Lockwise efter Firefox 76
Nu kan inga ovälkomna gäster se våra lösenord även om vi glömmer att låsa datorn.

Firefox 76 har också gett den automatiska lösenordsgeneratorn en mer prominent plats. Vi människor är urusla på att komma på bra lösenord. Därför föreslår Firefox nu starka lösenord varje gång vi skapar ett nytt konto.

Firefox föreslår ett starkt lösenord.
Firefox föreslår direkt ett lösenord när vi skapar ett nytt konto.

Med Firefox 76 hjälper Mozilla oss också att bli medvetna om lösenordsläckor. Tack vare kopplingen till Have I Been Pwned? kan Firefox meddela oss när någon av webbtjänsterna vi använder råkar ut för en lösenordsläcka. Från och med nu varnar också Firefox ifall vi har återanvänt det läckta lösenordet på fler ställen och var vi i så fall behöver byta lösenord.

Firefox 76-nyheterna är kort och gott riktigt användbara. Bland de webbläsarinbyggda lösenordshanterarna spelar Lockwise i en helt egen liga. Vi rekommenderar fortfarande användning av dedikerade lösenordshanterare, men för alla som nöjer sig med webbläsarens inbyggda dito är Firefox rätt väg att gå.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Karl Emil Nikka

    Jag fick frågan om det är okej att använda lösenordsspararfunktionen i Safari. Det går utmärkt. Lösenorden sparas då egentligen i Keychain som även låter dig synkronisera lösenorden på ett säkert sätt mellan din Mac och din Iphone. Anledningen till att vi inte rekommenderar Keychain är för att Apple inte har släppt appen till andra operativsystem än sina egna.

Kommentar