Kan du lita på din VPN-tjänst?

Frågor om VPN-tjänster är bland de vanligaste lyssnarfrågorna som kommer in till Bli säker-podden. Det är inte så konstigt. Det finns extremt många VPN-tjänster att välja mellan och alla tjänster har sina egna för- och nackdelar. I och med att VPN-tjänster också används för så många olika ändamål finns det inte heller någon VPN-tjänst som är bäst för alla användare. Vissa användare vill ha högsta möjliga nedladdningshastighet. Andra användare vill ha möjlighet att kringgå videotjänsters geoblockering. Valet blir ännu svårare med tanke på att många VPN-jämförelsesajter i själva verket är förtäckta reklamsajter, något Skadligkod.se har rapporterat om tidigare (lyssna även på #28 Fulspel i VPN-branschen).

Vi brukar hänvisa till That One Privacy Sites jämförelse av VPN-tjänster. Där finns många bra datapunkter som olika VPN-tjänster kan jämföras utifrån. Den viktigaste datapunkten av alla saknas dock, och den är: litar du på företaget som driver VPN-tjänsten?

Uppdatering 2021-08-26: That One Privacy Site finns inte längre kvar. Länken är borttagen.

Inga loggar visade sig vara många loggar

VPN-tjänsten Ufo VPN stoltserade med att de inte sparade några loggar. Samma utfästelse ser vi även hos många andra VPN-tjänster. Poängen är att om VPN-tjänsten blir ålagd att lämna ut kunddata så ska de inte ha någon sådan att lämna ut.

Problemet i fallet Ufo VPN var att de ljög. Detta blev världen varse om när VPN Mentor i förra veckan hittade 1,2 TB av loggar från Ufo VPN och andra VPN-tjänster som baseras på Ufo VPN. Den läckta informationen innehöll bland annat användarnas namn, adress, aktivitetslogg och lösenord (i klartext). Ufo VPN har enligt sig själva över 20 miljoner användare.

Incidenten understryker vikten av att lita på företaget som ligger bakom VPN-tjänsten. Det spelar ingen roll hur pass säker VPN-tjänsten påstår sig vara om du inte litar på företaget som driver den. Inte ens garantier om att tjänsten har genomgått en tredjepartsgranskning är värd något om du inte litar på VPN-företaget. Det finns trots allt inget som hindrar företaget att agera på ett annat vis efter att granskningen är slutförd.

När Wirecutter (New York Times) förra året gjorde sin utmärkta VPN-tjänstgenomgång avfärdade de med rätta NordVPN, ExpressVPN och Surfshark eftersom de inte var öppna med vilka som låg bakom företagen. I årets uppdaterade genomgång föll de två sistnämnda tjänsterna bort av samma anledning medan NordVPN kom med eftersom nu har tillkännagivit åtminstone en ägare.

Vår rekommendation: Mullvad

Den svenska VPN-tjänsten Mullvad har på senare tid ersatt finska F-secure Freedome som vårt förhandsval bland VPN-tjänster. Bakgrunden till detta är att Mullvad nu har släppt applikationer som gör deras VPN-tjänst lika lättanvänd som F-secures. Mullvads öppna källkod, genomförda tredjepartsgranskning och stöd för Wireguard gör Mullvad nu till det självklara valet.

Vi litar också på bolaget bakom (precis som vi litar på F-secure). I fjol bjöd Mullvads VD Jan Jonsson in undertecknad (Karl Emil Nikka) till Mullvads kontor för att visa och berätta om hur de arbetar. Tidigare i somras spelade vi också in ett poddavsnitt tillsammans, vilket kommer att sändas nästa vecka (prenumerera på Bli säker-podden). Vi känner oss därför trygga med att använda och rekommendera deras tjänst.

Den stora frågan som kvarstår är om du litar på VPN-tjänsten som du använder? Läs gärna Wirecutters artikel och besök That One Privacy Site. Om du har några följdfrågor kan du ställa dem i kommentarsfältet här under eller delta i diskussionen i Sweclockers forum.

(Nikka Systems har inget samarbete med Mullvad. Vi betalar för våra egna licenser och erhåller ingen provision för att vi rekommenderar deras tjänst.)

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar