Liten powerbank – stor bluff

Just nu på Facebook marknadsförs en pytteliten powerbank, det vill säga en nödladdare för mobilen. Företaget ”Noova” erbjuder powerbanken som de påstår att laddar mobilen på 25 minuter och att räcker för upp till fem laddningar. Detta trots att powerbanken är lika liten som ett finger.

Bluffprodukt

Noovas reklam hävdar att powerbanken har en kapacitet på 40 000 mAh, vilket enligt dem är ”helt enkelt enormt för sin storlek”. I själva verket är det bara en lögn. Den dåligt klippta reklamfilmen påstår till och med vid ett snabbt ögonblick att kapaciteten ligger på 1 100 mAh. Det är mer i linje med vad andra återförsäljare påstår om samma produkt (powerbanken florerar under många olika varumärken). Om siffran stämmer räcker powerbanken för att ladda ungefär en fjärdedel av Iphone X-batteriet (2 716 mAh) när värmeförluster är borträknade. Sanningen är troligtvis ännu lägre eftersom produkten som de har kopierat, Kickstarter-projektet Finger Pow, hade en kapacitet på 600 mAh.

Att powerbanken skulle ha en kapacitet på 40 000 mAh är skrattretande överdrivet. Det har inte skett några revolutionerande framsteg på batterifronten sedan uppfinnandet av litiumjonbatteriet. Förhållandet mellan powerbank-modellers kapaciteter, vikter och storlekar är därför linjärt.

40 000 mAh motsvarar över 130 Wh, vilket till råga på allt är över gränsen på 100 Wh som de flesta powerbank-modeller följer för att de ska vara tillåtna på flygplan. En 100 Wh-powerbank som Hyperjuice väger över ett halv kilo. Finger Pow väger 22 gram.

Oseriös marknadsföring

”Noova” hävdar sig köra en 24-timmarskampanj där de erbjuder produkten till halva priset. Intressant nog har de kört denna kampanj i åtminstone tre veckor, något som styrks av att de äldsta kommentarerna på videoklippet är så gamla. Väl inne i ”Noovas” webbutik sjunker den kvarvarande kampanjtiden till en timme, men som vi har sett så många gånger förr är det bara en fejkad nedräkningstimer som alltid räknar ned från en timme.

Falsk nedräkningstimer på Noovas webbplats.
Erbjudandet går alltid ut om en timme enligt den falska nedräkningstimern.

Tips! Du kan avslöja en falsk nedräkningstimer genom att öppna webbsidan i ett inkognitofönster. Om timern då startar om är den fejkad.  

Ett annat klassiskt trick som bedragarna använder är falska recensioner. Att recensionerna är falska blir uppenbart när vi växlar språk. Recensenterna som i Sverige heter Axel och William heter Erika och Hantz i Nederländerna.

Falska recensioner på Noovas webbplats.
De falska recensenterna har olika namn beroende på språk.

Webbutiken saknar också kontaktuppgifter till bolaget som säljer. Faktum är att det inte ens framgår vilket det bakomliggande bolaget är. Köp därför inte produkten. Om du får upp annonsen på Facebook bör du anmäla den genom att klicka på prickarna längst upp till höger och välja ”Anmäl annons”.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar