Hur försiktiga vi än är finns risken att våra datorer drabbas av virus och andra skadeprogram. I veckans podd diskuterar Tess och Nikka vad som bör göras i sådana lägen. De konstaterar att det till stor utsträckning beror på vad som egentligen har hänt. Nikka förklarar också varför så kallade Uefi-rootkits inte är något som vanliga medarbetare och privatpersoner behöver oroa sig för.
Tidskoder i avsnittet
00.00 Inledning02.11 E-postplusadresser08.03 Attack mot Trumps webbplats10.02 Onödiga lösenordsbyten12.34 Hjälp! Min dator har virus! (Veckans huvudämne)
Omtalat i avsnittet
- Standarden för e-postplusadresser
- Tretti.se hackat (Computer Sweden)
- Administratörsinstruktioner för e-postplusadresser med Exchange Online
- Trumps kampanjwebbplats hackad (Cnet)
- Skånetrafikens pressmeddelande
- Have I Been Pwned?
- Testsajten AV-test
- Testsajten AV-comparatives
- Säkerhetsbubblan
- Verktyg för Windows-installationsminne
- Esets upptäckta Uefi-rootkit
- Kasperskys upptäckta Uefi-rootkit
Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.
Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.
Angående E-postplusadresser, om adressen läcker, är det ju inte jättesvårt att ta bort den extra infon. Så borde inte SPAM mail användas istället?
Ex:
ke.nikka+facebook@nikkasystems.com –> ke.nikka@nikkasystems.com
Ja, plusdelen i e-postadresser är långt ifrån något perfekt verktyg för att avslöja vem som läcker ens e-postadress. Det bästa är helt klart att använda olika e-postalias för alla tjänster, men det förutsätter att du kan skapa sådana. Om du har en egen domän är det inga problem och en mycket bättre lösning.