Signal blir bättre och folkligare

Under de senaste åren har vi skrivit mycket om den säkerhets- och integritetsfokuserade meddelandeappen Signal. Det största hindret för Signals genomslag har varit att för få vänner och bekanta har haft appen installerad. Den årliga rapporten Svenskarna och Internet indikerar att det börjar bli ändring på det. Enligt rapporten har 3 % av Sveriges befolkning använt Signal i år och 1 % använder Signal dagligen. Signal ligger visserligen i lä jämfört med alternativ som Facebook Messenger och Whatsapp. Enligt samma rapport kan de nämnda konkurrenterna stoltsera med 38 % respektive 15 % i daglig användning. Att var hundrade svensk ändå använder Signal på daglig basis är inte att förringa, framförallt inte med tanke på hur ny appen är.

Användning av olika samtals- och kommunikationstjänster år 2020 Q1-Q3.

Gruppadministration och gruppsamtal

Under det senaste året har Signal förbättrats i en rasande fart. Här är några av de största nyheterna som har tillkommit under året:

  • stöd för Ipad
  • stöd för röst- och videosamtal i Windows, Mac OS och Linux
  • möjlighet att klistra in klistermärken
  • möjlighet att reagera på meddelanden (t.ex. ”tumme upp” och ”hjärta”)
  • introduktion av meddelandeförfrågningar.

De största förbättringarna ligger i hur Signal-grupper fungerar. Från och med i höstas kan nya grupper ha en eller flera gruppadministratörer som kan ändra gruppens namn och visningsbild. Gruppadministratörerna kan också, om så önskas, vara de enda som får lägga till nya gruppmedlemmar. Med den gamla gruppmodellen kunde alla gruppmedlemmar lägga till nya medlemmar och det fanns inget sätt att slänga ut gruppmedlemmar som misskötte sig.

I måndags lanserade Signal också en av de mest efterlängtade funktionerna, nämligen gruppvideosamtal. Nu kan upp till fem gruppmedlemmar föra samtal med varandra, oavsett om de ansluter från en dator, surfplatta eller mobil. På sin officiella blogg skriver Signal att de dessutom arbetar på att utöka antalet möjliga videosamtalsdeltagare.

Samtliga nämnda funktioner är tillgängliga i alla nya grupper. Befintliga grupper kommer att uppgraderas och få funktionerna under de kommande veckorna. Funktionerna är byggda med samma integritetsfokuserade och end-to-end-krypterade säkerhetsmodell som Signal-appen har gjort sig känd för. Appen är reklamfri och den är gratis att ladda ned från App Store, Google Play eller Signals webbplats. Det tar mindre än en minut att komma igång med den.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar