Podd #105: Bedrägliga bilder

Går det verkligen att lita på bilder på nätet? I veckans poddavsnitt pratar Tess och Nikka om stulna bilder som används i bedrägliga sammanhang av alla dess slag. Det handlar om allt från påhittade produktrecensioner till falska nätdejtingprofiler. Googles bildsökningsverktyg kan som tur är avslöja många bedrägliga bilder.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 04.13 Bättre lösenordshantering i Chrome
  • 07.56 Bank-ID höjer systemkraven
  • 14.34 Europol stoppar Emotet
  • 19.42 Bedrägliga bilder (veckans huvudämne)

Google bildsök

Med Google Chrome kan du högerklicka på valfri bild och välja ”Sök på Google efter bild” för att se var bilden förekommer på internet. I exemplet här under högerklickar vi på produktrecensenten Alfred Sandbergs bild och söker efter den.

Google Chromes högerklicksmeny visar bildsökningsfunktionen.
Högerklicka på en bild för att söka efter den på Google.

Då ser vi snabbt att bilden förekommer i många andra sammanhang. Alfred Sandberg finns i själva verket inte. Bedragarna har bara stulit någon oskyldig användares bild och missbrukar den för att marknadsföra produkter.  

Googles bildsökningsfunktion visar samma bild på många webbsidor.
Använd sökresultatet för att se var bilden förekommer på nätet.

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. David Lundbäck

    Hej Nikka, har du hört om Chrome jobbar på att implementera liknande lösenordsskydd som Firefox lockwise? Detta så att man inte når lösenorden utan ett master password?

    Mvh David

Kommentar