Tiktok vill samla in röst- och ansikts­kännetecken

Den populära dans- och musikappen Tiktok har uppdaterat sina användarvillkor. Förändringen visar att Tiktok, som ägs av kinesiska Bytedance, vill samla in röst- och ansiktskännetecken från sina användare. Detta rapporterar Techcrunch med hänvisning till de nya amerikanska villkoren. Förändringen är inte införd i de europeiska villkoren.

We may collect biometric identifiers and biometric information as defined under US laws, such as faceprints and voiceprints, from your User Content. Where required by law, we will seek any required permissions from you prior to any such collection.

Ur Tiktoks amerikanska användarvillkor

Det finns flera skäl till att en app som Tiktok vill samla in röst- och ansiktskännetecken. Röstkännetecken kan användas för att förbättra den automatiska transkriberingen som gör att användare med hörselnedsättning kan läsa vad som sägs. Ansiktskännetecken kan användas för att skapa roliga Augmented Reality-filter.

Detta är dock inte den enda anledningen till att Tiktok vill ha datan. Tidigare i år gick Tiktok med på att betala 92 miljoner dollar i ett amerikansk class-action settlement efter att, utan tillstånd, ha spårat användare på biometrisk väg i syfte att kunna ge riktade annonser Detta rapporterade nyhetsbyrån Reuters i februari 2021.

Ingen åtkomst till Face-ID

Förändringarna av användarvillkoren innebär inte att Tiktok får åtkomst till biometrisk data som används för att låsa upp mobilen. Tiktok kan varken komma åt ansiktsdatan som används för att låsa upp en Iphone med Face-ID eller fingeravtrycksdatan som används för att låsa upp mobilen med Touch-ID. Den datan ligger väl skyddad i en dedikerad del av mobilens processor och lämnar aldrig mobilen. Inte ens Apple kan komma åt den datan.

Android-användare behöver inte heller vara oroliga för att datan som låter dem låsa upp mobilen laddas upp till Tiktok. Bild- och ljuddatan som Tiktok får tillgång till är den som finns i videoklipp som innehållsskaparna frivilligt laddar upp till Tiktok, inte de biometriska kännetecknen som används för att låsa upp mobilen.

Oavsett om det handlar om Tiktok eller någon annan app rekommenderar vi att också vara restriktiv med vilka rättigheter appen får. Ifall det inte finns goda skäl att ge appen tillgång till kamera, mikrofon, fotoalbum, position eller kontaktlista rekommenderar vi att inte heller ge appen det. Utöver möjligheten att neka appar åtkomst lanserade IOS 14 flera förbättringar på åtkomstfronten. Numera indikerar Iphone med en grön eller orange prick när någon app använder kameran respektive mikrofonen. Appar som vill ha åtkomst till positionsdata kan också få en ungefärlig plats i stället för en exakt plats. Samma integritetsstärkande förbättringar kommer till Android i höst i samband med lanseringen av Android 12. Mer information om detta finns i avsnitt 121 av Bli säker-podden.

Prata med barnen

De nya användarvillkoren förändrar ingenting för europeiska användare. Åtminstone inte än. Med anledning av nyheten vill vi bara påminna föräldrar om att prata med sina barn om apprättigheter och om vad barnen publicerar på internet. Internetstiftelsens årliga rapport Svenskarna och internet visar att Tiktok är oerhört populärt i åldern 12–15 år där 60 % av internetanvändarna använder Tiktok varje vecka. Det kan jämföras med föräldrarnas åldersgrupper där Tiktok-användandet ligger på ensiffriga andelar. (Uppgifterna gäller undersökningen från första kvartalet 2020 eftersom den senaste mätningen började mäta från 16-årsåldern.)

Användarvillkoren

Här följer länkar till Tiktoks nya och före detta användarvillkor. Båda länkarna leder till arkivversioner som ligger på The Web Archive. Vi har valt att länka dit för att framtida läsare ska veta vilka användarvillkor vi diskuterar i denna artikel.

Tack till Mattias i Säkerhetsbubblan för nyhetstipset. Gå till Säkerhetsbubblan på Facebook för att delta i diskussionen.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar