Facebook stoppar inte uppenbara bedragare

Bedragare som publicerar falska Facebook-sidor under kända butikskedjors namn är ett ständigt återkommande problem. Se exempelvis vår film från 2018 som handlar om hur 25 000 svenskar lurades av en falsk Elgiganten-sida.

Igår blev vi kontaktade av en Bli säker-läsare som hade upptäckt en bluffsida som låtsades vara elektronikkedjan Inet. Där anordnade bedragarna en tävling med chansen att vinna ett par trådlösa träningshörlurar. Facebook-sidan var snyggt gjord. Bedragarna hade kopierat den riktiga Inet-sidans bakgrundsgrafik och logotyp. De hade också publicerat ett gäng nyhetsinlägg och filmer.

Klonad bluffversion av Inets Facebook-sida.
Klonad bluffversion av Inets Facebook-sida.

Personerna som deltog i tävlingen blev kontaktade av bedragarna via Facebook Messenger. Där fick deltagarna reda på att de hade vunnit och att de skulle klicka på en länk för att registrera sig. Länken ledde till en klonad version av Inets webbplats. Därifrån skickades deltagarna vidare till en helt orelaterad webbplats för att ”registrera sig”, vilket i själva verket innebar tecknande av ett abonnemang på e-böcker.

Det anmärkningsvärda i sammanhanget är att Facebook inte har plockat bort den falska Inet-sidan än. Vi har anmält den två gånger. Båda gångerna svarade Facebook att den inte bröt mot deras community-regler. Detta trots att sidan är uppenbart falsk vid en närmare granskning.

  • Facebook-sidan är i själva verket en profil (en person) och inte ett företag.
  • Logotypen och bakgrunden är uppenbart stulna från Inets riktiga Facebook-sida.
  • Bedragarna skickar länkar till bluffwebbplatser.
  • Bedragarna publicerade något för första gången för två veckor sedan.

Rekommendationer

I och med att Facebook saknar tillräcklig förmåga att stoppa denna typ av bedrägeri är det viktigt att du är försiktig med vilka tävlingar du deltar i. När du gillar eller kommenterar ett bluffinlägg riskerar du inte bara att bli kontaktad av bedragare. Facebooks sorteringsalgoritm ser också ditt intresse för inlägget som ett skäl att visa det för fler användare.

Vår rekommendation är att du, vid minsta tveksamhet, först säkerställer att ett inlägg kommer från den riktiga avsändaren. Det gör du enklast genom att gå till företagets officiella webbplats och därifrån klicka dig vidare till deras Facebook-sida.

Länk till Facebook markerad på Inets webbplats.
Alla butikskedjor länkar till sociala medier från sina webbplatser.

Det finns fler skäl att undvika tävlingar på sociala medier. Inom några veckor publicerar vi en pågående granskning om hur blufftävlingar används för att samla in personuppgifter som sedan säljs vidare till telefonförsäljare hos flera svenska storbolag. Om du prenumererar på Bli säker-nyhetsbrevet eller Bli säker-podden missar du inte det.  

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar