D-link stänger av kundernas smarta hem

2015 utökade nätverksjätten D-link sin satsning på smarta hem. De lanserade en egen controller (även kallat ”hubb”) tillsammans med en mängd detektorer, sirener och övervakningskameror. Produkterna gick under samlingsnamnet ”Mydlink Home”. Enligt D-links egen underhållsinformation började controllern fasas ut redan i november 2018 och de slutade underhålla den i november 2020, cirka fem år efter lanseringen.

Idag har både controllern och merparten av tillbehören utgått hos de svenska elektronikkedjorna. En av fjärrströmbrytarna säljs fortfarande av CDON och Elon. Elgiganten har ett fåtal artiklar kvar utspridda i mindre än en handfull butiker var. Annars är alla produkter slutsålda eller bortplockade. Det är tur, för i veckan meddelade D-link att de vid årsskiftet stänger molntjänsten som produkterna förlitar sig på. Detta innebär att alla D-link-kunder som har investerat i Mydlink Home blir ståendes med oanvändbara smarta hem-prylar om drygt tio månader.

Obs! Mydlink Home är inte samma plattform som Mydlink. Vanliga Mydlink påverkas inte. En lista över påverkade produkter finns på D-links webbplats.

I ett mejl som gick ut till Mydlink Home-användarna skriver D-link att nedläggningen sker för att de omfokuserar på att utveckla produkter och tjänster som ger deras kunder bästa värde och högsta säkerhet.

As D-Link continues to refocus on developing products and solutions that provide our customers the most value and highest security, we are announcing the end mydlink Home and mydlink Baby Monitor cloud services.

D-link, 2022-02-16

D-link avslutar mejlet med att tacka kunderna för att de har använt D-links tjänster. Mejlet finns att läsa här. På en supportsida låter D-link meddela att kunder som har köpt produkterna inom det senaste året ska kontakta D-links support.

Välj öppna system

Det är tyvärr långt ifrån första gången som en produkttillverkare inom smarta hem överger sina användare. 2019 lade både Vattenfall och Eon ned sina smarta hem-system. 2016 lade Alphabet-ägda Nest ned Revolv-systemet som de hade förvärvat 2014 (arkivlänk). Nedläggningen av Mydlink Home är därför bara ett misslyckande i mängden där kunderna kommer i kläm.

Med anledning av detta vill vi påminna om att, när så är möjligt, undvika smarta hem-prylar som är låsta till en specifik tillverkares molntjänst. Genom att välja produkter som kommunicerar via Z-wave eller Zigbee ökar sannolikheten att produkterna fortsätter vara användbara och säkra även om tillverkaren överger dem. Så är också fallet med tre av detektorerna som påverkas av Mydlink Home-nedläggningen. Dessa detektorer använde nämligen Z-wave, och det finns stöd för dem i bland annat Athoms controller Homey. Det innebär att detektorerna kan leva vidare om de drabbade kunderna byter ut D-links controller mot Homey-controllern. Eftersom detektorerna inte exponeras mot internet föreligger ingen risk för fjärrattacker mot dem, så D-links uteblivna underhåll sänker inte säkerheten nämnvärt.

Liknande lösningar finns också för många övervakningskameror, däribland en av kamerorna som påverkas av Mydlink Home-nedläggningen. Genom att blockera kamerornas åtkomst till internet och i stället hantera dem via en Synology-NAS, kan kamerorna få fortsatt liv på ett tryggt vis. Alla Synology-NAS-modeller i Diskstation-serien har stöd för Surveillance Station som kan samla kompatibla kameror i ett och samma gränssnitt. Eftersom det då är NAS:en som görs åtkomlig över internet, inte kamerorna i sig, upprätthålls säkerheten.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar