Podd #159: Ryssland vs internet

Parallellt med kriget i Ukraina pågår ett informationskrig. Putinregimen vill att deras propaganda och uppdiktade beskrivning av världsläget ska stå oemotsagd bland ryska medborgare. De ryska internetoperatörerna blockerar inte längre bara webbplatser utan även möjligheten att använda Tor på vanligt vis. I Östeuropa sprids samtidigt rykten om att meddelandeappen Signal skulle vara hackad, i hopp om att få användarna att byta till mindre säkra alternativ.

Till Putinregimens förtret har de internet mot sig. Protonmail, Signal, Tor och Twitter jobbar för att sanningen ska nå fram och för att regimkritikerna ska kunna prata om den på ett säkert vis, utan att riskera sina liv.

Tidskoder i avsnittet

 • 00.00 Inledning
 • 00.49 Månadens säkerhetsuppdateringar
 • 03.05 Fler hot mot mobiler
 • 08.11 Falska QR-koder
 • 15.52 Ryssland vs världen (veckans huvudämne) 

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns inom kort också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. David Lundbäck

  Hej, lyssnade just på detta avsnitt och fick en idé gällande problemet att förmedla viktig svensk information till folk som pratar ryska eller ukrainska. Kanske det skulle fungera att först spara podd som mp3 för att sedan använda ett speech to text verktyg och slutligen Google translate. Googlade snabbt fram detta som exempel:
  https://www.veed.io/tools/audio-to-text/mp3-to-text

  Aldrig testat det så kan inget säga om hur bra det är. Ville bara lyfta denna tanke då det kanske kan underlätta att nå fram med viktiga budskap från t.ex en podd.

Kommentar