Mozilla VPN finns nu i Sverige

Efter lång väntan är Mozillas VPN-tjänst tillgänglig i Sverige. Detta tillkännagav Mozilla i veckan genom ett nyhetsbrev med rubriken ”The wait is over”. Frågan är bara vem som har väntat på deras VPN-tjänst.

Mozilla VPN är egentligen ingen egen VPN-tjänst. Mozilla har ingått ett samarbete med svenska Mullvad VPN (vår rekommenderade VPN-tjänst) som sköter den underliggande infrastukturen. Detta är i grund och botten positivt eftersom Mozilla VPN ärver många av Mullvads fördelar. Mozillas kunder kan känna sig trygga med att VPN-tjänsten drivs av ett seriöst bolag med lång erfarenhet. Läs mer om riskerna med opålitliga VPN-tjänster i artikeln ”Kan du lita på din VPN-tjänst?”. Mozillas appar har dessutom, i sann Mullvad-anda, öppen källkod och de har granskats av utomstående Cure53. På säkerhetsfronten får Mozilla VPN därför full pott.

Frågan är bara varför någon skulle välja Mozilla VPN i stället för originalet från Mullvad. Både Mozilla VPN och Mullvad VPN kostar fem euro i månaden, men medan Mozillas pris förutsätter att kunderna betalar årsvis har Mullvad ingen bindningstid. Utan bindningstid kostar Mozilla VPN det dubbla. Mozilla nöjer sig också med att erbjuda betalning via Paypal eller betalkort. Mullvad erbjuder desto fler sätt, inklusive kontanter, kryptovalutor och återförsäljare.

När det gäller Mozillas och Mullvads VPN-appar är de tämligen lika rent funktionsmässigt. Båda erbjuder vårt rekommenderade VPN-protokoll Wireguard och har stöd för multihopp så att trafiken passerar två VPN-servrar för att försvåra spårning via trafikmönster. Till skillnad från Mozilla VPN stödjer Mullvad VPN därtill det äldre OpenVPN-protokollet.

Tips! Lyssna på avsnitt 79 av Bli säker-podden där vi pratar med Mullvads VD om fördelarna med Wireguard-protokollet.  

Mozilla VPN:s Windows-app.
Mozilla VPN har appar för Windows, Mac OS, Ubuntu, IOS och Android.

Båda klienterna har inbyggda kill switch-funktioner så att ingen data läcker ifall VPN-tunneln skulle kopplas ned. Eftersom Mozilla ser denna funktion som självklar har de inte ens en inställning för den i appen, vilket gjort att andra recensenter felaktigt påstått att funktionen saknas. Så är alltså inte fallet. Den är tvärtom alltid påslagen. Båda apparna har även en inbyggd funktion för att blockera spårning. Tyvärr följer varken Mozillas eller Mullvads appar operativsystemets ”look and feel” på Windows, Mac OS eller Linux (Gnome).

Fördelen med Mozilla VPN

Det finns en stor fördel med Mozilla VPN: integrationen med Firefox containrar. Med Firefox containrar kan en användare vara inloggad på samma webbplats med flera konton samtidigt, utan att behöva växla mellan profiler. Det är en suverän funktion för användare som vill kunna växla mellan konton och samtidigt hålla sina inställningar och webbläsartillägg samlade i en och samma profil.

Mozilla VPN utökar container-funktionaliteten genom att också låta containrar tunnla ut trafiken på olika geografiska platser. Flikarna i en container kan tunnlas ut via USA medan flikarna i en annan container tunnlas ut via Sverige. På detta vis kan användaren kringgå flera olika geografiska begränsningar samtidigt.

Firefox visar två containrar: en för Sverige och en för USA.
Mozilla VPN utökar container-funktionaliteten i Firefox.

I och med att Firefox kan knyta domäner till specifika containrar kan exempelvis brittiska BBC alltid öppnas i en container som tunnlar trafiken till Storbritannien medan norska NRK öppnas i en annan container som tunnlar trafiken till Norge. Tyvärr är det, än så länge, inte möjligt att låta en av containrarna ansluta direkt till internet. VPN-appen måste vara igång, så all trafik tunnlas på ett eller annat vis via någon av Mullvads VPN-servrar.  

Ifall container-funktionaliteten låter tilltalande är Mozilla VPN ett bra val. Alla användare som vill stödja Mozillas verksamhet kan också överväga att välja Mozilla VPN av det skälet. Som vi tidigare har nämnt är Mozilla i en finansiellt pressad situation, inte minst med anledning av de svikande användarsiffrorna för Firefox. Övriga användare gör bäst i att hålla sig till Mullvads original.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar