Podd #170: Domän­slarvet gynnar nät­fiskarna

Bli säker-podden är äntligen tillbaka efter det förlängda sommaruppehållet. Konceptet är detsamma men rösterna är annorlunda. Under de kommande månaderna får Nikka nämligen sällskap av Youtubern Peter Esse som träder in i rollen som vikarierande programledare.

I veckans avsnitt pratar Peter och Nikka om rimligheten i uppmaningen ”think before you click”, vilket var parollen som årets cybersäkerhetsmånad gick under. Peter frågar sig hur mycket man egentligen ska behöva tänka innan man klickar, medan Nikka beklagar sig över att storföretagens domänslarv spelar nätfiskarna rakt i händerna. Den nya podduon diskuterar också Elon Musks vilja att sälja Twitter-verifieringar och faktumet att Apple har bekräftat sitt försämrade säkerhetsunderhåll av Mac OS.

Tidskoder i avsnittet

 • 00.00 Inledning
 • 02.55 Apple bekräftar försämrat underhåll
 • 11.01 Betald verifiering på Twitter
 • 19.18 Domänslarvet gynnar nätfiskarna (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. God eftermiddag, god eftermiddag. Ingen Weijron i ottan, utan här är jag med några ord.

  Välkommen tillbaka! Kul att ni är igång igen.

 2. Karl Emil Nikka

  I inslaget om Twitter-verifieringar sade jag att Twitter inte kommer att ha kapacitet att genomföra en korrekt verifiering av alla konton som ansöker om att bli verifierade. Efter att vi spelade in podden publicerade The New York Times en artikel som styrker detta påstående. I artikeln ”Elon Musk, Under Financial Pressure, Pushes to Make Money From Twitter” skriver de följande.

  ”Mr. Musk’s new Twitter Blue subscription service /…/ according to internal documents seen by The Times. Subscribers would not need their identities authenticated to get the check mark, the documents suggested.”

  Twitter-verifieringen hade sina problem tidigare men med den här förändringen kommer den att bli rent av kontraproduktiv.

  Läs hela artikeln här: https://www.nytimes.com/2022/11/03/technology/elon-musk-twitter-money-finances.html.

Kommentar