Podd #177: Ljusskygga handeln med person­uppgifter

I över 18 månader arbetade vi och Kalla fakta med att kartlägga handeln med personuppgifter som samlats in via bluffannonser på sociala medier. Granskningen mynnade ut i fem inslag som nu finns på TV4:s webbplats. I veckans poddavsnitt förklarar vi hur stora och etablerade bolag kunde få för sig att köpa personuppgifter från misstänkta bedrägerier. Det korta svaret är ”många mellanhänder”.

Med anledning av Kalla faktas granskning finns fyra punkter som alla sociala medier-användare bör ha i åtanke.

  1. Var skeptisk till tävlingsannonser på sociala medier. Bedragarna drar sig inte för att göra varumärkesintrång och stjäla logotyper eller hela grafiska profiler från omtyckta företag. Gå vid minsta tveksamhet till det påstådda företagets officiella webbplats. Där hittar du länkar till företagets riktiga sociala medier-sidor. På så sätt kan du undersöka om tävlingsannonsen faktiskt förekommer på företagets riktiga sociala medier-sidor eller bara på en klonad kopia av någon av nämnda sidor.  
  2. Interagera inte med misstänkta tävlingsinlägg. Bluffmakarna uppmanar användarna att kommentera, gilla och dela falska tävlingsinlägg. Genom att interagera med falska tävlingsinlägg hjälper du bluffmakarna att få spridning på inläggen.
  3. Anmäl misstänkta annonser till sociala medier-plattformen. Flera av dagens plattformar saknar bevisligen förmågan att granska alla annonser. Det är därför viktigt att anmäla bluffannonserna, så att de plockas ned så snabbt som möjligt.
  4. Fundera över rimligheten i att vi låter företagen som driver våra sociala medier-plattformar tjäna pengar på att sprida bluffannonser.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.50 Uppföljning
  • 03.09 FBI rekommenderar annonsblockerare
  • 11.53 Välgörenhetsswish
  • 16.00 Ljusskygga handeln med personuppgifter (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dölj annonser på Startpage

I poddavsnittet diskuterar vi FBI:s rekommendation om att använda annonsblockerare för att dölja annonser i sökresultat. Med tillägget Ublock Origin och följande kodsnutt kan du dölja annonserna på den integritetsvärnade sökmotorn Startpage.

www.startpage.com###adBlock .afs_container.afs_div
www.startpage.com###adBlock .b_
www.startpage.com###adBlock #ssrad-master > div > div

Klistra in kodsnutten i Ublock Origins inställningar under fliken ”Mina filter”.

Kodsnutt inklistrad i Ublock Origin i Firefox på Mac OS.
Klistra in kodsnutten i Ublock Origins inställningar under fliken ”Mina filter”.

Dölj annonser på Duckduckgo

Den integritetsvärnande sökmotorn Duckduckgo erbjuder redan möjligheten att stänga av annonser. Det gör du genom att gå till inställningssidan och klicka på att stänga av annonser.  

Duckduckgos inställning för annonsvisning är markerad i Firefox på Mac OS.
Stäng av annonser i Duckduckgo från inställningssidan.

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar