Ublock Origin-inställningar 2023

Ublock Origin är en synnerligen kompetent och anpassningsbar innehålls­blockerare med öppen källkod. Vi har ofta rekommenderat den i Bli säker-podden för att stärka integriteten, blockera skadliga webbplatser och dölja potentiellt bedrägliga annonser.

Ublock Origin är ett kostnadsfritt webbläsartillägg för både Firefox och Chromium-baserade webbläsare (till exempel Chrome och Edge) på Windows, Mac OS och Linux. Tillägget fungerar dock bäst i Firefox. På Android-plattformen är Firefox också den enda webbläsaren som stödjer Ublock Origin. Tyvärr finns ingen Ublock Origin-kompatibel webbläsare för IOS.

Tillägget installeras enklast från Mozillas respektive Googles tilläggsbutiker (tillägget har den officiella rekommendations­stämpeln i båda butikerna). Vi rekommenderar att det används i Firefox eller Chromium-baserade Edge med webbläsarens inbyggda spårnings- och sekretess­inställning satt till ”Strikt”. Denna inställning finns även i mobil­versionerna av de båda webbläsarna. Strikt-inställningen ger ett grundläggande integritetsskydd även utan Ublock Origin.

Firefox på Mac OS har sekretssinställningen satt till Strikt.
Aktivera Firefox förbättrade spårningsskydd och välj ”Strikt” som inställning.

Exempelkonfiguration

En av nackdelarna med Ublock Origin är att det finns så många inställningar att välja mellan. Här följer därför en exempel­konfiguration som du kan utgå från och anpassa efter dina behov. Exempel­konfigurationen ger Ublock Origin följande egenskaper.

 • Annonser som är integritetsmässigt problematiska blockeras.
 • Sökresultats­annonser med otydlig annonsmärkning döljs enligt rekommendation från FBI.
 • Spårnings- och profileringsförsök blockeras.
 • Kända skadliga webbplatser blockeras.
 • Vanliga cookies- och tillståndsbanners döljs (utan att något godkänns).

Börja med att aktivera stöd för molnlagring. Då säkerhetskopieras din konfiguration samtidigt som den synkroniseras till alla andra webbläsare där du är inloggad med samma Firefox-, Google- eller Microsoft-konto (kontotyp beroende på webbläsare).

Inställningen för molnlagring är markerad i Firefox-versionen av Ublock Origin på Mac OS.
Aktivera stöd för molnlagring så följer dina inställningar med dig överallt.

Gå sedan till fliken ”Filterlistor” och kryssa i de filterlistor som du önskar. I denna exempel­konfiguration aktiverar vi följande filterlistor.

 • Mina filter
 • Inbyggd / uBlock filters – Badware risks
 • Inbyggd / uBlock filters – Privacy
 • Inbyggd / uBlock filters – Quick fixes
 • Inbyggd / uBlock filters – Resource abuse
 • Inbyggd / uBlock filters – Unbreak
 • Integritet / AdGuard URL Tracking Protection
 • Integritet / Block Outsider Intrusion into LAN
 • Integritet / EasyPrivacy
 • Malware / Online Malicious URL Blocklist
 • Malware / Phishing URL Blocklist
 • Malware / PUP Domains Blocklist
 • Störande / Anti-Facebook
 • Störande / EasyList Cookie
Ublock Origin i Firefox på Mac OS har alla inbyggda filter förutom huvudfiltret aktiverat.
Aktivera filtren som listas ovan eller de som du själv känner för.
Ublock Origin i Firefox på Mac OS har integritets-, skadeprograms- och störandefilter aktiverade.
Aktivera filtren som listas ovan eller de som du själv känner för.

Gå slutligen till ”Mina filter” och klistra in följande filtersnutt. Den döljer potentiellt bedrägliga annonser med otydlig annonsmärkning i sökresultatet hos Google, Bing och Startpage. Filtersnutten påverkar inte Duck Duck Go eftersom Duck Duck Go redan har en inställning för att dölja sökresultatsannonser.

www.bing.com##.b_ad
www.google.com###tvcap
www.google.com###bottomads
www.startpage.com###adBlock
www.startpage.com##.a-bg-tp
www.startpage.com##.a-bg-bm
www.startpage.com###gcsa-top
www.startpage.com###gcsa-bottom
Ublock Origin i Firefox på Mac OS har tillagda filter för att filtrera bort sökmotorsannonser.
Klistra in kodsnutten under ”Mina filter” för att dölja potentiellt bedrägliga sökresultatsannonser med otydlig annonsmärkning.

Potentiella problem

Med denna konfiguration kan dåligt programmerade webbplatser bli oåtkomliga i och med att vanliga cookies- och tillståndsbanners döljs. Skulle du råka ut för detta problem kan du alltid stänga av Ublock Origin för den aktuella webbplatsen (klicka på tilläggsikonen). Du kan också inaktivera all döljning av cookies- och tillståndsbanners genom att öppna Ublock Origins inställningar, gå till fliken ”Filterlistor” och kryssa ur ”EasyList Cookie”.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. Skulle du, Karl Emil, säga att det räcker med Firefox strikta inställning och uBlock? Många rekommenderar även EFF:s Privacy Badger men hur tänker du om den utifrån min första fråga?

  1. Karl Emil Nikka

   Jag har tyvärr inte gjort någon detaljstudie kring det exakta överlappet mellan de två webbläsartilläggen. Mitt svar är därför baserat på min allmänna upplevelse (det är det bästa jag kan ge i dagsläget). Jag slutade använda Privacy Badger för några år sedan. Detta var inte på grund av att jag inte tyckte om Privacy Badger utan för att tillägget kändes redundant. Både Privacy Badger och Ublock Origin kan användas för att blockera spårningsförsök. Ublock Origin kan användas för att blockera mer därtill.

   Privacy Badger och Ublock Origin har två olika metoder för att detektera vad som ska blockeras. Privacy Badger gör det dynamiskt baserat på beteende. Ublock Origin gör det baserat på listor. I och med de två olika metoderna kommer det att finnas situationer då det ena tillägget blockerar något som det andra tillägget inte blockerar, på gott och ont. Överlag upplever jag, baserat på anslutningarna som jag ser att släpps igenom respektive blockeras, att Ublock Origin gör ett fullgott jobb.

   Det enda jag kan komma på att saknas utan Privacy Badger är stöd för Global Privacy Control-signalen. Firefox kommer att börja skicka den automatiskt, och du kan redan slå på den manuellt genom inställningarna här: https://blog.mozilla.org/netpolicy/2021/10/28/implementing-global-privacy-control/.

 2. Jag använder inte add-ons/extension i webbläsare utan jag blockerar med DNS istället med bra resultat.

  Filter jag kör är 5 st:

  [OISD]
  https://big.oisd.nl

  [StevenBlack/hosts + social extension]
  https://raw.githubusercontent.com/StevenBlack/hosts/master/alternates/social/hosts

  [Block-DoH]
  https://raw.githubusercontent.com/oneoffdallas/dohservers/master/list.txt

  [No-Google]
  https://raw.githubusercontent.com/nickspaargaren/no-google/master/pihole-google.txt

  [SWE – Frellwit’s Swedish Hosts File]
  https://raw.githubusercontent.com/lassekongo83/Frellwits-filter-lists/master/Frellwits-Swedish-Hosts-File.txt

  Det är med AdGuard Home installerad i routern. Sedan har jag nästan allt på i Blocked services på AdGuard Home! Jag når dock inte Google, Facebock och allt vad Meta heter.

  Sedan använder jag Quad9 som DNS som tar bort lite extra skadliga sajter. Körde Unbound innan. Jag blockerar även DoH/DoT så allt måste gå igenom min DNS. Jag kör dock min egna DNS-server via DoH men släpper inte genom andra DNS-uppslag som kommer från det.

  Jag har kört Pi-hole liknande lösningar 8 år nu. Började med att köra det på en RPi för att sedan gå över och köra allt i routern. Slipper ha en extra box för det.

  Fungerar i alla fall för mig!

 3. Karl Emil Nikka

  Jag fick en fråga på Facebook om hur utfasningen av de så kallade Manifest v2-tilläggen påverkar Ublock Origin. För Firefox-användare händer ingenting. Firefox kommer att fortsätta stödja Manifest v2-tillägg såsom Ublock Origin. För Chromium-användare (Chrome, Edge med flera) försvinner Ublock Origin nästa år ifall Google inte ändrar sig igen.

  Vi pratade mer om detta i avsnitt 182 av Bli säker-podden: https://nikkasystems.com/2023/01/27/podd-182-sakrare-webblasartillagg/.

Kommentar