Proton VPN flyttar in i webb­läsaren

Idag meddelade Proton att deras VPN-webbläsar­tillägg har lämnat betastadiet och är redo för allmänt bruk. Tillägget finns för Firefox och alla Chromium-baserade webbläsare (till exempel Chrome och Edge) på Windows, Mac OS och Linux.

Protons VPN-webbläsar­tillägg skiljer sig markant från Mullvads dito. Medan Mullvads tillägg är utvecklat för att komplettera skrivbords­appen kan Protons tillägg ersätta skrivbords­appen. Med Proton VPN-tillägget i webbläsaren går det alltså att tunnla trafiken genom Protons VPN-tjänst utan att ha skrivbords­appen körandes i bakgrunden.

I de flesta sammanhang är det mer fördelaktigt att använda skrivbords­appen jämfört med webbläsar­tillägget. Webbläsar­tillägget skickar av förklarliga skäl enbart webbläsarens trafik genom VPN-tunneln medan skrivbords­appen skickar trafiken från allt som körs på datorn. Situationen då det sistnämnda inte är önskvärt är när enbart delar av trafiken ska skickas genom en VPN-tunnel eller när trafik ska tunnlas genom olika VPN-tunnlar, till exempel till olika länder.

Med Proton VPN i webbläsaren går det att exkludera specifika domäner, så att trafiken till dessa webbplatser går direkt utan omvägen via VPN-tunneln. Det är användbart ifall exempelvis en streaming-tjänst blockerar anslutningar från kända VPN-tjänster.

Inställningssidan för exkluderade domäner i Protons VPN-webbläsartillägg för Firefox på Mac OS.
Protons VPN-webbläsartillägg låter dig exkludera utvalda domäner.

Till skillnad från Mozilla VPN saknar Proton VPN stöd för Firefox containrar. Med Mozilla VPN kan flikarna som tillhör en specifik container tunnlas ut i ett visst land samtidigt som flikarna i en annan container tunnlas ut i ett annat land. Användare som vill åstadkomma något liknande med Proton VPN får i stället använda flera profiler eller olika webbläsare (till exempel en webbläsare för trafik till Sverige och en annan webbläsare för trafik till USA).

Protons VPN-webbläsar­tillägg är enbart användbart för Protons betalande kunder. Detta har gjort att tillägget har fått flera oförtjänt dåliga recensioner i Chromes tilläggsbutik. I Firefox tilläggsbutik bär tillägget fortfarande ”experimentell-stämpeln”, vilken går att bortse från i och med att versionsnumret nu är 1.0 och Proton har meddelat att tillägget är stabilt.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar