Podd #194: Kungens bonde och flygande hästen

Problematiken med stater som utnyttjar kommersiella spionprogram för att spionera på folket har gjort sig påmind igen. Citizen Lab vid University of Toronto har upptäckt hur den ökända Pegasus-trojanen, återigen, har missbrukats för att spionera på människo­rätts­kämpar. Tillsammans med Microsoft har Citizen Lab också kunnat avslöja hur Kingspawn-trojanen har infekterat bland annat journalisters och politiska menings­motståndares mobiler. Allt detta har gjorts via sårbarheter i mobilernas operativ­system som har gjort det möjligt att infektera mobilerna utan att användarna har behövt göra någonting alls.

I veckans poddavsnitt återvänder Peter och Nikka till diskussionen om kommersiella spionprogram och hemlig dataavläsning. Frågan har aktualiserats med anledning av nya förbud från Biden-administrationen och nya lagförslags­ändringar från svenska regeringen. Citizen Labs rapport visar också att Apples nya funktion ”låst läge” faktiskt fungerar och har förhindrat verkliga infektions­försök.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.07 Onödig laddaroro
  • 02.24 Uppföljning om Chat Control 2.0
  • 05.09 VPN i webbläsaren
  • 11.25 Lockbit för Mac OS
  • 15.32 Kungens bonde och flygande hästen (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Mattias Askerstedt

    Hejsan, jag vet inte om detta är rätt forum att ställa frågor men jag har funderat på ett par saker i flera år nu och tycker inte att jag hittar några bra svar någonstans. Jag har lyssnat på din/eran podd sedan starten och vill verkligen berömma dig/er för den! Har lärt mig så otroligt mycket om ett område som jag inte visste att jag var intresserad av, innan jag upptäckte den här podden!! Men som sagt undrar jag fortfarande om det är tillräckligt säkert att enbart lagra all data på iCloud med avancerat dataskydd aktiverat, eller bör jag även skapa en Time Machine-kopia av min MacBook? Och kan jag lita på en dator som tidigare varit infekterad av ett rootkit men sedan återställts av en säkerhetsexpert?

Kommentar