I förra veckans avsnitt av Bli säker-podden pratade vi om incidenten hos Region Skåne där en forskare hade råkat tappa bort ett okrypterat USB-minne med personuppgifter. Av IMY:s rapport framgår det att Region Skåne uppmanade medarbetare att använda komprimeringsappen 7-zip som en teknisk säkerhetsåtgärd. 7-zip kan nämligen inte bara komprimera filer utan även kryptera de hoppackade zip-arkiven.
7-zip är dock ingen optimal lösning för situationen. Det är opraktiskt för medarbetarna att behöva packa ihop och packa upp krypterade zip-arkiv för att komma åt sina filer. Därutöver öppnar sådant krångel för misstag, till exempel att någon medarbetare packar upp ett krypterat zip-arkiv till det okrypterade USB-minnet i stället för till sin dator. Lyckligtvis finns det lämpligare lösningar än 7-zip, och i veckans avsnitt berättar vi vilka dessa är.
Tidskoder i avsnittet
00.00 Inledning01.02 Rättning angående Tiktok02.57 Ny Tiktok-skandal05.17 Ecpats datadelning med Facdebook14.38 Slutet på Windows 1021.09 Black Lotus26.07 Skydd mot utmattningsattacker28.10 Fler USB-minnen, fler problem Part II (veckans huvudämne)
Omtalat i avsnittet
- Tiktoks spioneri på BBC:s journalist
- Ministerrådets juristers kommentarer om Chat Control 2.0
- Sveriges radios granskning av Ecpats datadelning
- Rekommenderade Ublock Origin-inställningar 2023
- Microsofts instruktioner för aktivering av CVE-2023-24932-skydd
- Microsofts information om Black Lotus-detektering
- Förra poddavsnittet om USB-minnesproblem
- Lärdomar av Region Skånes USB-minnesmisstag
- Krypteringsverktyget Veracrypt
Dessa shownotes finns även hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.
Hej
Jag vill bara uppmuntra er att det var ett gott samtalsklimat mellan er två i detta avsnitt. Speciellt dig Peter. Mycket underhållande.
/dag
Hej! Vad kul att höra 🙂