Microsoft Bing kan rädda Firefox

Framtidsutsikterna för Firefox har sett mörka ut. Sommaren 2021 skrev jag artikeln Firefox är utrotnings­hotad, och situationen har inte förbättrats sedan dess. I den artikeln skrev jag bland annat att över 90 % av Mozillas pengar kommer från Google som betalar för att få vara förvald sökmotor i Firefox. Jag skrev också att Googles betalnings­vilja lär sjunka ifall Firefox användar­siffror fortsätter att dyka, något de tyvärr har gjort.

När det senaste sökmotors­avtalet tecknades mellan Mozilla och Google hade Firefox en marknadsandel à 8,3 % bland skrivbords­operativ­systemen och 4,1 % överlag. Förra månaden hade andelen sjunkit till 5,6 % bland skrivbords­operativ­systemen och 2,8 % överlag. Detta framgår av statistik från Statcounter Globalstats.

Värst av allt är att inte enbart Firefox procentuella användar­andel minskar. Det gör även det faktiska antalet Firefox-användare på skrivbords­operativ­system. Under det senaste sökmotors­avtalets gång har antalet månatligt aktiva Firefox-användare sjunkit från 210 miljoner till 190 miljoner. Detta framgår av Mozillas egen telemetridata.

Mozillas nuvarande sökmotorsavtal löper ut i år. Med dessa fallande användar­siffror har Mozilla ett försämrat förhandlingsläge inför avtals­förnyelsen. Glädjande nog hävdar The Information (via OMG Ubuntu) att Microsoft är intresserade av att ta över platsen som förvald sökmotor. Oavsett vad Firefox-användarna tycker om Microsofts Bing-sökmotor är detta fantastiska nyheter. Med två företag som strider om att få ta över platsen får Mozilla möjlighet att ta mer betalt.

Ingen sökmotors­inlåsning som hos Chrome och Safari

Striden handlar enbart om vilken sökmotor som ska vara Firefox förvalda. Firefox-användare kan alltid själva välja vilken standard­sökmotor som de föredrar. Det kan jämföras med Chrome-, Safari och Edge-användare som på IOS och Android tvingas välja mellan förvalen som Google, Apple respektive Microsoft har valt ut. Bland dessa förval saknas exempelvis Nikka Systems rekommenderade sökmotor Startpage (lär dig mer om Startpage i vårt poddavsnitt om integritets­värnande sökmotorer).

Firefox överlevnad är viktig för webbens välmående. Efter att Microsoft kastade in handduken med original­versionen av Edge är Firefox den enda plattforms­överskridande webbläsaren som inte bygger på Google Chromium. Chrome, Edge, Brave, Opera och Vivaldi bygger alla på Google Chromium och påverkas därför av besluten som Google tar. Om Firefox går i graven får Google därmed ett riskfyllt inflytande över webbens utveckling som påminner om det som Microsoft hade under 00-talet.

Dags att testa Firefox igen

Firefox har på senare tid åter blivit en riktigt bra webbläsare med flera helt unika funktioner såsom Multi-Account Containers och Total Cookie Protection. Firefox har även många special­funktioner som bara finns i vissa Chromium-baserade webbläsare, till exempel ett distraktionsfritt läsläge och en videospelare som kan lyfta ut Youtube-klipp och andra videoklipp till ett flytande fönster. Dessa två funktioner finns även i Brave, men de fungerar klart bättre i Firefox. Läsläget i Firefox är bättre på att tolka webbside­innehåll. Den flytande videospelaren i Firefox har uppspelnings­kontroller som Braves dito saknar.

Nästa version av Firefox (Firefox 114) bjuder också en riktigt efterlängtad funktion som redan finns i Brave: ”Reducera kakbanners”. Precis som namnet antyder gör den att Firefox döljer irriterande cookie-banners automatiskt.

Skärmdump av kommande Firefox 114 där inställningen ”Reducera kakbanners” finns.
Kommande Firefox 114 kan automatiskt reducera irriterande cookie-banners.

Likt vår rekommenderade Ublock Origin-lösning döljer Firefox 114 cookie-banners utan att godkänna några cookies eller lämna några samtycken till datadelning. Firefox 114 släpps på Sveriges nationaldag (sjätte juni).

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar