Brave-förslag ska skydda utsatta kvinnor

Alla moderna webbläsare har ett inkognitoläge (även kallat privat läge). Poängen med ett sådant läge är att webbplats­besöken inte lämnar spår i form av webbläsar­historik, cookies eller webbplats­behörigheter. Möjligheten att besöka webb­platser utan att det loggas är nödvändigt för bland annat utsatta kvinnor. De måste kunna besöka kvinno­rätts- och kvinno­jours­webbplatser utan att lämna spår som deras förövare kan upptäcka.

Problemet med inkognito­läget är att den utsatta kvinnan måste komma ihåg att växla över till det innan hon besöker webb­platserna. Om hon glömmer att växla över till inkognito­läget fastnar besöken i besöks­historiken. Detta vill utvecklarna av webbläsaren Brave råda bot på genom ett nytt standard­förslag.

Brave föreslår att webb­platser med känsligt innehåll ska kunna skicka en så kallad OTR-begäran, där OTR är en förkortning för ”off the record”. När en besökare går till en webbplats som skickar en OTR-begäran ska webb­läsaren fråga ifall den ska växla över till ett OTR-läge, vilket fungerar som ett tillfälligt inkognito­läge. På detta vis kan exempelvis kvinno­rätts- och kvinno­jours­webbplatser minimera risken för att spår av besöken fastnar i webbläsar­historiken. Domänägare ska också kunna begära en OTR-förfrågan genom att lägga till sin domän på Braves underhållna lista över känsliga domäner.

Brave-utvecklarna kommer själva att rulla ut stöd för tekniken i de kommande versionerna av Brave-webbläsaren för Windows, Mac OS, Linux och Android. Så här ser OTR-läges­förfrågan ut i förhands­versionen av Brave på Windows (meddelandet har inte översatts till svenska än).

Brave-webbläsaren meddelar att webbplatsen innehåller känsligt innehåll.
Braves webbläsare frågar ifall den ska låta bli att spara spår av besöket på en webbplats med känsligt innehåll.

OTR-funktionen ger inget hundra­procentigt skydd. Ifall datorn har ett spion­program som övervakar all aktivitet kan besöket avslöjas ändå. Ifall datorns nätverks­trafik övervakas kan besöken synas i nätverks­loggarna likaså. Det är därför som utsatta kvinnor bör undvika datorer som de inte har full kontroll över. Det säkraste för dem är att besöka webb­platserna från sina mobiler över mobilnätet, inte över wifi-nätet.

Lång väg kvar för OTR

OTR-begäranden kan bli en riktigt användbar funktion på sikt, men vägen dit är lång. Fler webbläsare än Brave måste bygga in stöd för tekniken och en betydande andel berörda webbplatser måste börja skicka OTR-begäranden. I väntan på detta är viktigt att påminna utsatta kvinnor om att alltid växla till inkognito­läget innan de besöker webb­platser som inte får lämna spår efter sig.

Rensa bort alla spår

Skulle en utsatt kvinna missa att växla till inkognito­läget kan hon rensa bort spåren av besöket manuellt. I Firefox är det förhållandevis lätt. Då klickar hon på huvud­menyn, väljer Historik, klickar på Hantera historik, skriver domänen för den berörda webb­platsen i sökfältet, höger­klickar på resultatet och väljer Ta bort all historik för den här webbplatsen. Då raderas all historik förutom eventuella bokmärken och lösenord som hon har sparat.

Firefox visar funktionen ”Ta bort all historik för den här webbplatsen”.
Firefox gör det förhållandevis lätt att rensa bort spår av webbplatsbesök.

I Brave och andra Chromium-baserade webbläsare (till exempel Chrome och Edge) är det lite krångligare att radera spår från specifika webb­platser. I gengäld har Chromium-baserade webbläsare en funktion som låter henne med lätthet radera alla spår från den senaste timmens aktivitet. För att göra det klickar hon på huvudmenyn, väljer Historik och klickar på Rensa webb­information.

Mer information om det nya förslaget finns på Braves webbplats. Vi pratade också om förslaget i senaste avsnittet av Bli säker-podden.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar