Podd #202: Kontroversiella Brave

Webbläsaren Brave har på senare år seglat upp som en favorit­webbläsare bland säkerhets- och integritets­värnande användare. Brave-utvecklarna har baserat sin webbläsare på den branschledande Chromium-grunden och ersatt de Google-specifika anpassningarna med sina egna motsvarigheter. Brave-webbläsaren innehåller dessutom en mycket kompetent innehålls­blockerare som motverkar spårning och laddning av integritets­kränkande annonser.

I Bli säker-podden har vi vid flera tillfällen pratat om smarta funktioner i Brave-webbläsaren. Trots detta har Brave aldrig fått vår rekommendation. Bakgrunden ligger i Brave-organisationens kontroversiella historik. I veckans avsnitt av Bli säker-podden förklarar vi varför historiken gör Brave svår att rekommendera, trots att Brave kan vara världens bästa webbläsare.

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. Hej,

  Förstår tveksamheten kring Brave! Jag skulle vilja älska den (och använda den) men det går bara inte. Satsar på Firefox alla gånger och brukar använda Edge som backup men den börjar bli väldigt märklig med en massa inbyggda grejer som känns helt onödiga. På min Android kör jag emellanåt med Firefox men så hörde jag i programmet att du avråder från det. Vilken rekommenderar du istället om man inte vill använda Chrome eller Duckduckgo?

  1. Karl Emil Nikka

   Jag håller med dig på alla punkter. ”Chredge-projektet” som startade så bra börjar urarta med massa onödigt trams i stället för fokus på att vara en riktigt bra webbläsare. Att Microsoft fortfarande inte har lagt in stöd för totalsträckskrypterad profilsynk är bara pinsamt.

   Problemet med Firefox på Android är lyckligtvis övergående. Mozilla arbetar på att färdigställa webbplatsisolering på Android också (Project Fission), men de är inte färdiga än. I väntan på det finns det ingen perfekt lösning i min mening. Oavsett om det gäller Firefox, Edge eller Brave behöver det kompromissas någonstans.

 2. Firefox alla dagar i veckan! Kört den sedan den kom ut i beta för 100 år sedan typ. Tror inte ens den hette Firefox på den tiden. Tyvärr har den inte alltid varit på topp, men på senaste åren har den gjort vad den ska. Jag kör dock Firefox ESR sedan många år tillbaka.

  När det kommer till Chrome eller Chromium-baserade webbläsare så kör jag ungoogled-chromium (min backup webbläsare). Dock inte för vanliga människor då den kan vara lite tricky, och man får uppdatera manuellt. Brave har jag försökt mig på många gånger och tycker inte om den. MS Edge och Chrome är dock dom sämsta i mitt tycke. Fulla av bloatware och spyware!

  Add-ons/extensions använder jag inte alls. Jag vet vad dom kan göra och se även om dom är pålitliga. uBO är dock en okay adblocker. Vill man blockera skräp på nätet finns det dock bättre lösningar så som Pi-hole, AdGuard Home och Blocky m.m. Så att blockera på nätverksnivå layer 3 istället för layer 7 är är vägen att gå! Då skyddar det hela nätverket på samma gång.

 3. Karl Emil Nikka

  Jag fick en följdfråga på Linkedin angående DuckDuckGos webbläsare. Här är mitt svar.

  Det är roligt att se DuckDuckGo satsa på en webbläsare, inte minst eftersom Mac OS-versionen baseras på Webkit i stället för Chromium som i princip alla andra webbläsare idag. DuckDuckGo-webbläsaren är dock fortfarande i beta-stadiet och lite för omogen för att utvärdera. Den saknar stöd för att synkronisera inställningar och kan inte berikas med tillägg (förutom Bitwarden). Den går inte att centralmanagera i organisationer. DuckDuckGo har dessutom valt att inte låta användaren ha någon annan standardsökmotor än DuckDuckGos egen.

  Ifall du gillar DuckDuckGos sökmotor och deras spårningsblockerare hade jag rekommenderat att installera deras webbläsartillägg i en mer mogen webbläsare i stället – åtminstone i väntan på att de släpper en skarp version av webbläsaren.

Kommentar