Podd #205: Webbläsar-VPN

På senare tid har flera webbläsare, bland annat Microsoft Edge och Apple Safari, fått inbyggt stöd för VPN-anslutningar. Microsoft och Apple vill låta användare som sitter på osäkra wifi-nätverk tunnla ut sin trafik över säkra, krypterade anslutningar. För att åstadkomma detta har Microsoft börjat rulla ut Edge-funktionen som de kallar ”Säkert nätverk”. Den ger privat­användare som loggar in med ett kostnadsfritt Microsoft-konto 5 GB månatligt VPN-trafik. Apple kallar sin motsvarighet ”Privat reläservice” och ger prenumeranter på Icloud+ obegränsat med data.

Gemensamt för de nämnda tjänsterna är att de saknar stöd för att välja vilket land som trafiken ska tunnlas ut genom. Denna begränsande egenskap delar tjänsterna med Googles VPN-tjänst, vilken Google paketerar som en del av betaltjänsten Google One. Skillnaden mellan Googles VPN-tjänst och de två andra är att Googles tjänst åtminstone tunnlar trafiken från alla appar som körs på datorn eller mobilen. Microsofts och Apples tjänster enbart tunnlar trafiken från tillverkarnas respektive webbläsare.

I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Nikka och Peter om nämnda VPN-tjänster och hur de står sig mot de mer traditionella alternativen såsom Mullvad VPN och Proton VPN. Podduon tittar också in under huven på Microsofts VPN-tjänst där de hittar underleverantörens kostnadsfria VPN-tjänst. Den verkar rent av vara bättre än Microsofts ompaketering.

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. Henrik Hemrin

  Jag kör normalt med VPN på apparaten (som mestadels är en “dator”). En och annan webbsida tillåter mig inte så länge jag kör med VPN, oklart i vissa fall varför. Senast i raden är en svensk storbank som de senaste dagarna infört denna information vid inloggning: “Om du är uppkopplad via VPN, Tor eller liknande anonymiseringstjänst kommer du inte att kunna utföra alla typer av bankärenden. För att du ska få tillgång till alla tjänster behöver du logga in utan en sådan uppkoppling. […]”. Det enda sättet jag veta att jag kan göra då är att stänga av hela VPN – på vissa sajter räcker det att bara göra det kortvarigt under inloggning. Idealet när sådant händer vore (förutom att de slutar blockera VPN) att jag kan stänga av VPN bara för den webbläsarfliken medan VPN är igång för resten av datorns trafik. Finns det något annat råd och trick för en normal användare? Det får i så fall gärna tas upp i ett kommande avsnitt.

  1. Karl Emil Nikka

   Funktionen som du beskriver är exakt den som jag saknar i Mozilla VPN. Jag hade bytt från Mullvad VPN till Mozilla VPN ifall den fanns (för förbipasserande läsare: Mozilla VPN använder Mullvad VPN:s infrastruktur). Problemet med Mozilla VPN är att alla flikar måste tunnlas genom någon VPN-server. Det går att välja vilken VPN-server som flikarna ska tunnlas genom, men det går inte att välja ”ingen VPN-server”.

   Lösningen jag föreslår är att använda två webbläsare och VPN-funktionen ”split tunneling”. Då kan du exkludera din reservwebbläsare så att trafiken från den går direkt ut på internet även om VPN-tjänsten är igång. Både Mullvad VPN och Proton VPN stödjer split tunneling, tyvärr inte på alla operativsystem.

   Mullvad VPN stödjer split tunneling på Windows och Linux.
   https://mullvad.net/sv/help/split-tunneling-with-the-mullvad-app/#windowsapp
   https://mullvad.net/sv/help/split-tunneling-with-the-mullvad-app/#linuxapp

   Proton VPN stödjer split tunneling på Windows.
   https://protonvpn.com/support/protonvpn-split-tunneling/

   På Mac OS kan du använda Tunnelblick som VPN-klient i stället för Mullvads eller Protons egna VPN-klienter. Här är instruktioner för hur du kommer igång med Tunnelblick och de två nämnda VPN-tjänsterna.
   https://mullvad.net/sv/help/tunnelblick-mac/
   https://protonvpn.com/support/mac-vpn-setup/

Kommentar