Podd #207: Slut på IP-adresser

Alla enheter som ansluter till internet har en IP-adress. Med dagens version av internet finns totalt 4,3 miljarder sådana IP-adresser. Problemet som uppenbarade sig vid internets stora genombrott var att världen skulle behöva ansluta fler än 4,3 miljarder enheter. Lösningen, en ny version av internets internet­protokoll, uppfanns därför i god tid innan IP-adresserna tog slut. Med nästa generations internet­protokoll (IPv6) finns fler IP-adresser per person än världen delar på totalt på dagens internet­protokoll (IPv4).

Tyvärr har övergången till nästa generations internet­protokoll gått långsamt, framförallt i Sverige. I Sverige har vi i stället löst situationen genom att låta flera hushåll dela på samma IP-adress. Detta är problematiskt av flera skäl, vilket Peter och Nikka förklarar i veckans avsnitt av Bli säker-podden. I avsnittet pratar de också om Protons nya molnlagrings­tjänst, Metas norska böter och Microsofts nya företags­anpassade version av Bing Chat.

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar