Tredje gången gillt för Tres budget­operatör Hallon

Granskningen av handeln med smutsiga personuppgifter är en långkörare som aldrig tycks ta slut.

I fjol arbetade jag tillsammans med Kalla fakta på en kartläggning av hur person­uppgifter samlades in via bedrägerier och såldes vidare till företag i telefon­försäljnings­syfte. Länkar till de fem första inslagen i serien finns samlade i artikeln Hela Kalla fakta-serien om personuppgifts­handeln.

Själva kartläggningen pågick under drygt 18 månader. På denna tid hann vi ertappa och informera flera företag om varifrån deras inköpta person­uppgifter egentligen kom. Anmärkningsvärt nog hann vi ertappa tre av företagen två gånger, både före och efter att vi hade informerat dem första gången. De tre dubbel­ertappade företagen var lågpris­operatören Hallon, säkerhets­företaget Förebygg och låne­förmedlaren Likvidum.

Hallon, som är en del av operatören Tre, förklarade det hela med att deras leverantörer inte hade avbrutit sina samarbeten med de utpekade under­leverantörerna. Hallons presstales­person konstaterade att Hallon inte hade agerat tillräckligt kraftfullt och sade att det var något de tog fullt ansvar för. Men ikväll kan Kalla fakta avslöja att dessa ord bar liten vikt.

I kvällens TV4 Nyheterna berättar Kalla faktas Emil Hellerud om hur han, återigen, blev uppringd av Hallons telefon­försäljare på ett av telefon­numren som hade samlats in via tävlingar i bedrägeri­kedjor. Den här gången förklarar Hallon situationen med att en av deras återförsäljare inte hade raderat person­uppgifterna. Hela inslaget finns på TV4 Play. En kortversion av inslaget finns tillsammans med en tillhörande artikel på tv4.se.

Faktumet att person­uppgifterna inte var raderade sätter fingret på det stora problemet med personuppgifts­handeln. När personuppgifter väl har hamnat i systemen är det svårt att få bort dem igen.

Tips! Se även Kalla fakta-serien om kändisbluff­annonserna.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar