Ring inte tillbaka till falska polis­nummer

Flera läsare har hört av sig efter att ha blivit uppringda av en robotröst som påstått sig representera polisen. Roboten har påstått att det finns en arresteringsorder i den uppringda personens namn. En av våra läsare har delat en inspelning av meddelandet med oss.

Inspelning av samtal. (@nicolelofjorden, CC BY 4.0)

Här följer en översättning av meddelandet.

Detta samtal kommer från svenska polismyndigheten. Samtalet är för att informera dig om att det finns misstänkta aktiviteter på ditt svenska identitetskort och på dina personuppgifter. Det finns en arresteringsorder i ditt namn. För att prata med vår utredare, tryck ett.

Under torsdagen gick riktiga Polisen ut med en varning för denna bedrägeri­våg som nu sköljer över Sverige (läs mer på Polisens webbplats).

Ring inte tillbaka

Flera läsare har blivit uppringda från svenska telefon­nummer. Dessa telefon­nummer är med hög sannolikhet spoofade, det vill säga att bedragarna ringer från ett annat telefon­nummer än det som visas i samtals­historiken. Du bör därför inte ringa tillbaka. Telefon­numret som visas i din samtalshistorik tillhör troligtvis någon helt oskyldig person som har fått sitt telefon­nummer utnyttjat. Om många ringer tillbaka riskerar denna person att överösas med oönskade samtal och i värsta fall tvingas byta telefon­nummer.

Personerna som har fått sina telefon­nummer utnyttjade har inte gjort något fel och de kan inte heller skydda sig mot att få sina telefon­nummer utnyttjade på detta vis. Ansvaret för att råda bot på spoofing-problematiken ligger på mobil­operatörerna. De enskilda abonnenterna kan inte göra något. Jag drabbades själv av mobil­operatörernas oförmåga att lösa problemet när bedragare i vintras spoofade Nikka Systems telefo­nnummer.

Problemet kommer att förvärras

Som vi berättade i avsnitt 214 av Bli säker-podden finns det nu AI-verktyg som trovärdigt klonar svenska röster. Du kan själv höra hur bra det låter i inledningen av podd­avsnittet. Risken är därför att vi under de kommande månaderna får liknande falska samtal som, till skillnad från exemplet ovan, läses upp på korrekt och trovärdig svenska.

Rekommendationer

Det är djupt beklagligt att våra mobil­operatörer inte hann ta itu med spoofing-problematiken innan svensk­språkiga AI-verktyg blev allmänt tillgängliga. Kom därför ihåg att du aldrig kan lita på telefon­numret som visas när någon ringer eller SMS:ar dig. Du kan inte heller lita på att ett SMS kommer från exempelvis Telenor bara för att Telenor står som SMS-avsändare eller för att SMS:et hamnar i en befintlig konversations­tråd med riktiga SMS från Telenor. Läs mer om just detta bedrägeri­knep på Internet­stiftelsens temawebbplats Internet­kunskap.  

Om du får ett samtal likt det falska polissamtalet ska du lägga på luren. Samma sak gäller ifall du får ett samtal från någon annan myndighet, någon bank eller något företag som ber dig att verifiera dig med Bank-ID. Känner du dig det minsta osäker kan du alltid lägga på luren och själv kontakta uppringaren via telefon­numret som står på den påstådda uppringarens officiella webbplats. Bedragare kan enbart spoofa uppringar­numret när de ringer dig. Bedragarna kan omöjligtvis göra så att du hamnar hos bedragarna när det är du som ringer upp. Säkra samtals­appar såsom Signal och Whatsapp ser också till att ingen kan utge sig för att ringa från ett annat telefon­nummer än det som de i själva verket ringer från.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar