I årtionden har privatpersoner och medarbetare varit rädda för att klicka på länkar som kommit via mejl. Bakgrunden till detta är att det en gång i tiden gick att bli infekterad av att enbart besöka en attackpreparerad webbsida. Den tiden är förbi.
Vi har fått säkrare webbläsare med sandlådor och webbplatsisolering. Dessa webbläsare kör vi sin tur på säkrare operativsystem. Vi har därtill gjort oss av med alla webbläsartillägg som tidigare krävdes för att köra exempelvis Java-, Flash- och Silverlight-innehåll på webbsidor. Dessa tredjepartstekniker behövdes förr i tiden till allt från bankinloggning till videouppspelning, men de är numera ersatta med renodlade webbtekniker som våra webbläsare kan visa på egen hand.
I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om varför det är dags att ändra den uråldriga rekommendationen om att vara rädd för länkar i mejl. Risken för länkar som leder till nätfiskesidor kvarstår, men för att bli infekterad måste den som klickar på länken göra något mer än att bara besöka den länkade webbsidan. Allt detta gäller självfallet under förutsättning att datorn och dess appar är underhållna och uppdaterade.
Kapitel i avsnittet
- 00.00 Inledning
- 01.28 Desinformationskampanj om Chat Control 2.0
- 10.40 Falska polissamtal
- 14.13 Lugna länkar
Omtalat i avsnittet
- Artikeln om Regeringens stöd för Chat Control 2.0
- Akademins protestbrev mot Chat Control 2.0
- Debattartikeln om skattefinansierad desinformationskampanj
- Eurobarometer-undersökningen om Chat Control 2.0
- Novus-undersökningen om Chat Control 2.0
- Artikeln om Verisures spionerande medarbetare
- Artikeln om Microsofts 38 TB-dataläcka
- Artikeln om falska polissamtal
- Steve Jobs brev om Flash (arkivlänk)
Dessa shownotes finns även hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.
Kommentarer
Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.