Varje år publicerar Internetstiftelsen Sveriges största rapport om svenskars internetvanor: Svenskarna och internet. Undersökningen omfattar en mängd perspektiv, däribland svenskarnas syn på integritet och säkerhet på nätet.
Årets veckofärska undersökning är extra intressant. Den avslöjar att hela 94 % av svenska folket vill ge polisen rätt att ta del av privata meddelanden från brottsmisstänkta personer. I veckans poddavsnitt diskuterar Peter och Nikka vad som ligger bakom den höga siffran. De lyfter också upp en handfull andra statistikgodbitar som Internetstiftelsen påvisar genom årets undersökning.
Avsnittet innehåller ett ljudklipp från Internetstiftelsens presentation av rapporten Svenskarna och internet (CC BY 3.0, Internetstiftelsen).
Kapitel i avsnittet
- 00.00 Inledning
- 01.14 Säkra anslutningar i appar
- 03.59 Passkeys blir förval hos Google
- 13.16 Svenskarna och internet 2023
Omtalat i avsnittet
- Poddavsnittet om säkrare anslutningar
- Googles blogginlägg om att passkeys blir förhandsval
- Första poddavsnittet om passkeys (från 2021)
- Andra poddavsnittet om passkeys (från 2022)
- Rapporten Svenskarna och internet 2023
- Presentationen av Svenskarna och internet 2023
- Artikeln om personerna bakom Billo
Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.
Motiverad av Nikkas rekommendation om redundans i e-legitimation laddade jag ned Frejas app, men möts bara av en “something went wrong”-ruta efter en lång introanimation. Efter ett mail till supporten visar det sig att de inte har stöd för senaste versionen av Android:
“Jag […] har nyligen fått informatinen (sic) att freja för närvarande inte stödjer/stöds på android 14.
Vi jobbar på att uppdatera appen men jag har i dagsläget inget svar att ge när uppdaringen blir klar.”
Developer Preview av Android 14 blev tillgänlig i februari så de har haft sedan dess på sig att se till att appen fungerar, men till synes börjat kolla på det först nu. Förutom att det är tragiskt att inte stödja det senaste operativsystemet, så känns det inte bra att företaget bakom en sådan viktig app som behandlar persondata och legitimation inte är uppdaterade på tekniken, för då funderar jag bara på vilken annan tech debt och säkerhetsproblem som kan gömma sig hos dem?
Hej,
Intressant om komplikationerna med passkeys om man tappar bort nyckeln av en eller annan orsak.
Och väldigt intressant om rapporten från Internetstiftelsen. Ni tog ju upp aspekter om faran med både kameraövervakning och ansiktsigenkänning. Jag skulle gärna höra i ett kommande avsnitt att ni tar upp hur man ska resonera utifrån när man hör påståendet “jag har inget att dölja” när det gäller olika övervakningsmöjligheter. Även om ni var inne på det idag och tidigare så återkom gärna, för det är så ofta tycker jag som just att “jag har inget att dölja” kommer upp i varför olika övervakningar är ok eller bra.
Oh, det var ett riktigt bra förslag på ämne. Jag ska samla ihop lite bra motargument kring det. Stort tack för tipset!