I förra veckans poddavsnitt pratade vi bland annat om Nothings bryggtjänst som kopplade ihop Android-mobiler med Apples Imessage-system. Vi summerade situationen med orden ”det här är någonting som ingen bör använda”.
Sedan dess har det hänt än hel del. För det första visade sig tjänsten vara ännu värre än vi ursprungligen antog. Utöver den säkerhetsmässigt vidriga principen som lösningen förlitade sig på var Nothings säkerhets- och konfidentialitetsutfästelser rena lögner. Detta avslöjades av trio säkerhetsgranskare, och deras avslöjanden fick Nothing att ta bort appen från Google Play.
För det andra har Apple meddelat att de kommer förbättra interoperabiliteten mellan IOS och Android på egen hand. Nästa år kommer Apple att lägga till stöd för RCS-meddelanden i Iphones meddelandeapp. Det gör att meddelanden som skickas mellan Iphone och Android-mobiler får stöd för moderna meddelandefunktioner, till exempel reaktioner, läskvitton, skrivindikatorer och bilagor med hög kvalitet.
I veckans podd pratar vi om båda dessa nyheter och varför de inte förändrar vår ständigt återkommande rekommendation: använd Signal.
Kapitel i avsnittet
- 00.00 Inledning
- 01.45 Black Friday-tips
- 04.45 Varning för Black Friday-bedrägerier
- 07.13 Utvärdering av Vivaldi
- 21.23 Blå bubbla, grön bubbla
Omtalat i avsnittet
- Säkerhetsbubblans Black Friday-tips
- Sweclockers artikel om säker Black Friday-handel
- Höstens Humble Bundle med säkerhetsböcker
- Vivaldis blogginlägg om deras syn på öppen källkod
- Vivaldis blogginlägg om deras intäktsmodell
- Texts.coms granskning av Nothings (Sunbirds) brygglösning
- Techradars artikel om Apples RCS-anammande
- Poddavsnittet om MLS
Filter för annonser i sökmotorer
Följande filter döljer sökresultatsliknande annonser på sökmotorerna Google, Bing, Startpage och Duck Duck Go. Filtret kan användas i Ublock Origin och syntaxkompatibla webbläsare, till exempel Brave och Vivaldi.
https://nikkasystems.com/wp-content/uploads/opal/content-filter/search-ads.txt
Dessa shownotes finns även hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.
En sak jag grunnat på angående Signal (och WhatsApp) är hur jag vet att det är rätt person jag har i Signal. De bygger på telefonnr Liknande problem kan rimligen finnas för e-post-baserade tjänster eller annat, liksom vanliga SMS mm, men nu fokuserar jag på tfn-nr ihop med framför allt Signal och möjligen WhatsApp. Hoppas min frågeställning är begriplig.
Ett vanligt sätt är att jag låter Signal få tillgång till min telefons adressbok och så kollar den vilka av dem som har Signal-konto. I min adressbok finns såväl svenska som utländska telefonnr.
I Signal finns en inställning att jag kan använda foton från min adressbok om jag har. Signal kan också hämta foton från kontakten via Signal. Väldigt många har inte foton öht.
Så om jag nu låter Signal kolla min adressbok:
Ponera att jag skrivit in fel nr, men ett existerande nr. Eller att jag skrivit rätt nr men det har flyttats till en annan person (t ex efter varit obrukat ett tag eller flyttats till annan person på ett företag när min kompis slutat). Svenska och utländska nr.
Om det dyker upp ett foto, som inte kommer från min egna adressbok, och jag känner personen till utseende kan jag avgöra att det är rätt person – förutom risken att någon har stulit ed den personens bild. Men hur kan jag annars avgöra att det är rätt person som idag har det kontot, förutom att fråga personen i andra änden om du är du? Finns det andra data än fotot som hämtas från den andres konto som jag kan kolla på (och kanske uppdatera min adressbok med)?