Oanvändbara men lovande Nextcloud One

När Esamverkans­­gruppen presenterade lagliga samarbetslösningar för offentlig sektor listade de Nextcloud som en av två helhets­lösningar. Nextcloud kan enklast beskrivas som en konkurrent till Microsoft 365 och Google Workspace. Via Nextcloud kan organisationer dela filer, föra videomöten och samarbeta kring dokument. Till skillnad från de nämnda amerikanska alternativen låter Nextcloud företagen göra detta utan att läcka data till amerikanska bolag. Nextcloud har dessutom öppen källkod.

Nextclouds konkurrensproblem

Tyvärr har Nextcloud alltid dragits med ett stort problem. Nextcloud har inte erbjudits som någon nyckelfärdig tjänst för företag. Microsoft och Google har gjort det enkelt att komma igång med Microsoft 365 respektive Google Workspace på några minuter. Microsoft och Google har framför allt gjort att företagets IT-avdelning kan börja använda tjänsterna på egen hand, utan att behöva ta kontakt med någon säljare. Om IT-avdelningen har velat använda Nextcloud har de behövt ta kontakt med någon av Nextclouds rekommenderade tjänste­leverantörer.

Nextcloud lanserar Nextcloud One

På grund av detta har Nextcloud haft svårt att en ses som ett gångbart alternativ till de två amerikanska molnjättarnas tjänster. Nu tänker Nextcloud råda bot på det. Den här veckan lanserade Nextcloud tjänsten Nextcloud One tillsammans med tyska Epikshare som driftar tjänsten.

Med Nextcloud One kan alla företag komma igång med Nextcloud på bara några minuter. Tjänsten har dessutom en gratis 30-dagars­provperiod som låter nyfikna företag testa tjänsten utan att betala.

Nextcloud One lanseras i ofärdigt skick

I skrivande stund är Nextcloud One dock snudd på oanvändbar. För närvarande är tjänsten enbart en renodlad fildelnings­tjänst. Alla samarbets­verktyg lyser med sin frånvaro. I ett officiellt blogginlägg framgår att Nextcloud Office, Nextcloud Groupware (kalender och kontakter) och Nextcloud Talk (chatt- och mötestjänst) kommer att läggas till inom en snar framtid, men det framgår inte om det handlar om veckor, månader eller år.

Skärmavbild av översiktsvyn i Nextcloud One.
Nextcloud One saknar alla funktioner förutom fildelning.

Jag förvånas över att Nextcloud lanserade tjänsten i detta ofärdiga skick. För 15 euro per användare och månad kan knappt något företag tilltalas av tjänsten som den ser ut idag. När tjänsten erbjuder en fullfjädrad Nextcloud-upplevelse blir det självfallet annorlunda.

Nextcloud One saknar en e-postserver

Med det sagt kvarstår ändå ett stort hinder: det ingår ingen e-postserver. Med Microsoft 365 ingår Exchange Online och med Google Workspace ingår Gmail. Med Nextcloud One kommer företag att kunna koppla ihop Nextcloud Mail med en egen e-postserver, men det innebär ytterligare konfiguration och ytterligare en kostnad.

Avsaknaden av en e-postserver gör att Nextcloud One inte är någon fullvärdig ersättare till nämnda amerikanska molntjänster. Åtminstone inte än. Företag som vill använda Nextcloud får fortsätta att antingen drifta Nextcloud- och e-postservrar själva eller lyfta på luren och ta kontakt med någon Nextcloud-tjänste­leverantör.

Nextcloud fortsätter därmed att missa möjligheten att vara det självklara valet (eller ens gångbara valet) för världens start-up-företag.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar