Den säkra och integritetsvärnande meddelandeappen Signal blev i veckan felaktigt smutskastad i ett nyhetsinslag från SVT Sörmland. I inslaget uppmanade Polisen alla föräldrar att kontrollera om deras barn hade några krypterade meddelandeappar på sina mobiler. Polisen påstod vid två tillfällen att Signal var en app som enbart kriminella använde.
Det finns flera appar som bara kriminella använder, till exempel Signal app och Wickr app, som bara kriminella använder.
– Polisgruppchef i intervju med SVT Sörmland (2024-05-28)
Detta påstående stämmer självfallet inte. Signal används av privatpersoner och organisationer som föredrar ett enkelt sätt att kommunicera utan att läcka information till obehöriga. Häromåret uppmanade till och med EU-kommissionen medarbetarna att använda Signal (läs mer hos Politico). Det vore osannolikt att Polisen såg alla medarbetare hos EU-kommissionen som kriminella. Det vore också en absurd anklagelse mot den svenska och internationella journalistkåren som värnar om källskyddet (läs mer i Journalistförbundets kritik mot massövervakningsförslaget Chat Control 2.0).
Efter att jag tog kontakt med SVT har SVT klippt om inslaget och tagit bort Polisens två anklagelser mot Signal.
Inte första gången Polisen attackerar Signal
Det är tyvärr inte första gången som Polisen smutskastar Signal. Den tolfte mars publicerade Polisen i Norrköping Facebook-inlägget ”Har ditt barn appen Signal i sin telefon?” och antydde att det skulle vara ett tecken på inblandning i kriminell verksamhet.
Detta är beklämmande eftersom Polisen borde uppmana svenska medborgare att använda säkra kommunikationslösningar som inte kan avlyssnas av andra stater eller utnyttjas för insamling av personuppgifter i marknadsföringssyfte.
Polisen gick däremot inte ut med någon liknande varning för Instagram när det visade sig att gängnätverken rekryterade barn via Metas populära bild- och videoapp (lyssna på inslaget hos Sveriges radio).
Skaffa Signal till hela familjen
Jag utgår från att uttalandet i SVT var en slarvig formulering. Polisen i Norrköping har också förtydligat vad de menade med sitt Facebook-inlägg.
Jag instämmer självfallet i Polisens underliggande uppmaning om att prata med barnen om vad de gör på sina mobiler, precis som föräldrar alltid bör intressera sig för vilka grupperingar deras barn är del av. Frågan om vilka appar som barnen har på sina mobiler är dock mindre relevant i det sammanhanget. Den riktiga frågan måste handla om vilka personer som barnen har kontakt med och vad de pratar om, inte om diskussionerna förs via appar som kallas Signal, Snapchat, Discord eller Skype.
Jag kan visserligen (på sätt och vis) också instämma in i Polisens uppmaning om att fråga om barnen har Signal på sina mobiler. Det är inte alla barn som använder Signal, så det kan bli ett gyllene tillfälle att skaffa Signal till hela familjen. Då får alla ett tryggt och kostnadsfritt sätt att kommunicera. Skulle det sedan visa sig att barnen också har Instagram (!) på sina mobiler är det bäst att samtidigt prata om problemen med gängrekryteringar.
Tack till Björgulf för tips om nyhetsinslaget.
Kommentarer
Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.