Facebook tillåter förfalskade SVT- och Expressen-annonser

Förra veckan gick jag och SVT ut med en varning för falska Facebook-annonser som ser ut att leda till kända nyhetssajter, däribland svt.se och expressen.se. Du kan se inslaget från SVT Nyheter på SVT:s webbplats.

Den här typen av bluffannonser publiceras ofta av kapade Facebook-sidor som bär Facebooks verifieringssymbol. Ett exempel är annonsen nedan som utnyttjar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och sägs leda till svt.se. I själva verket leder annonsen till en bedräglig webbplats.

På den bedrägliga webbplatsen marknadsförs ett investeringsbedrägeri som är tämligen uppenbart. Facebook-användare som klickar på annonsen och är källkritiska kan med lätthet avslöja bedrägeri­försöket. Det stora problemet är alla Facebook-användare som inte klickar på annonser som denna utan bara ser att ”SVT” har publicerat artiklar med budskapen som visas i annonserna. Detta kan utnyttjas av bedragare för att sprida falsk information med en pålitlig avsändare.

Skärmdump av bluffannons med Jimmie Åkesson som ser ut att leda till svt.se.
Facebook låter bedragare publicera falsk information som ser ut att komma från svt.se.

Värst av allt är när en annons visas i Facebooks högerkolumn. Då syns det nämligen inte vilken Facebook-sida som har publicerat annonsen, vilket gör det omöjligt att veta att om det är SVT eller någon annan som ligger bakom annonsen.

Jag fick upp annonsen ovan den 27:e maj och anmälde den samma stund. Fyra dagar senare meddelade Facebook att annonsen inte bröt mot deras annonseringsregler.

Vi vill att granskningsprocessen ska vara så rättvis som möjligt, därför använder vi samma annonseringsregler för att granska anmälningar. Vi har tagit en titt på annonsen och kommit fram till att den inte bryter mot våra annonseringsregler.

– Facebook (2024-05-31)

Jag överklagade detta, men senare samma dag avslog Facebook också min överklagan. Jag noterade samtidigt att annonsören hade flera kopior av samma annons. En av dessa kopior fanns i 90 olika variationer och hade visats över 120 000 gånger på mindre än en vecka.

Annonsören fortsätter för övrigt att pumpa ut falska SVT-annonser med Jimmie Åkesson. Några av bluff­annonserna publicerades så sent som idag (13:e juni).

Skärmavbild av Facebook-annonsörs annonsbibliotek. Visar falska SVT-annonser med Jimmie Åkesson.
Samma annonsör fortsätter att publicera falska SVT-annonser med Jimmie Åkesson.

Meta Sverige vägrar kommentera

Att den här typen av bluffannonser sprids på Facebook är inget nytt. Det har jag och TV4 Nyheterna/Kalla Fakta rapporterat om många gånger tidigare. I slutet av mars gjorde vi det senaste inslaget med anledning av att Facebook då hade avslagit anmälningar av hundratals bluffannonser, inklusive annonser som förfalskade domänerna som annonserna såg ut att leda till. TV4 sökte Meta Sveriges policychef Janne Elvelid, men han ville inte uttala sig.

De som kan uttala sig i Norden sitter i Norden men de uttalar sig helt enkelt inte.

– Janne Elvelid, policychef Meta Sverige (TV4 Nyheterna 2024-03-21)

När TV4 Nyheternas reporter sade att ”det blir lite svårt för oss att få svar på frågor” konstaterade Meta Sverige policychef att ”ja, det är helt omöjligt”.

Risk för desinformationsspridning

Det är viktigt att alla känner till att Facebook annonserings­verktyg möjliggör spridning av förfalskat innehåll och att Facebooks annonsgranskare inte anser att uppenbar desinformation eller förfalskade domäner bryter mot deras annonserings­regler. Risken finns att påverkansaktörer köper annonser med vilseledande budskap som stärks av att annonserna ser ut att leda till exempelvis svt.se eller expressen.se.

Här är exempel på två rena desinformationsannonser som förfalskar Expressens domän för att smutskasta prinsessan Sofia. Ena annonsen missbrukar också Expressens logotyp. Båda annonserna kommer från verifierade Facebook-konton. Bilderna är från 2024-05-29 respektive 2024-06-03.

Skärmavbilder av två annonser med falska påståenden om prinsessan Sofia som antyds ha publicerats av Expressen.
Annonser med falsk information om prinsessan Sofia. Bilden visar två skärmavbilder som är tagna vid två olika tillfällen.

Facebook avslog anmälningarna av båda annonserna eftersom Facebook kommit fram till att annonserna inte bryter mot deras annonseringsregler.

Rekommendationer

I väntan på att Facebook (förhoppningsvis) slutar se desinformationsspridning och lurendrejerier som en lukrativ inkomstkälla bör alla Facebook-användare tänka på följande punkter.

  • Lita aldrig på att informationen i en annons är publicerad av webbplatsen vars domän visas i annonsen (till exempel svt.se). Facebook kontrollerar inte ens att webbplatsen som annonsen påstås leda till existerar!
  • Lita aldrig på att informationen i en annons kommer från en trovärdig källa bara för att annonsen är publicerad av en verifierad Facebook-sida. Bedragare kapar redan verifierade Facebook-sidor för att utnyttja deras verifieringssymboler.
Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar