Bästa säkerhetsfunktionen i Mac OS High Sierra: ett kortkommando

Nu går det att låsa Macen med ett enkelt kortkommando

Apples senaste operativsystem, Mac OS High Sierra, har dragits med många säkerhetsbuggar. High Sierra har lyckligtvis också lagt till en säkerhetsfunktion som är oerhört välkommen i all sin enkelhet.

Precis som vi inte lämnar våra mobiler olåsta, bör vi aldrig lämna våra datorer olåsta. En olåst dator ger snokare i närheten tillgång till alla våra mejl, dokument och dylikt. Om vi dessutom har den dåliga vanan att spara lösenord i webbläsaren kan förbipasserande ta våra lösenord och komma åt våra konton tills vi byter lösenord nästa gång.

Lås datorn med ett kortkommando

I alla aktuella versioner av Windows är det superenkelt att låsa datorn. Det räcker med att hålla nere Windows-tangenten och klicka på L (”lock”).

Windows- och L-tangenten

I Mac OS har det fram tills nu varit betydligt omständligare. Nu har Apple lyckligtvis lagt in ett motsvarande kortkommando i Mac OS High Sierra. För att låsa datorn räcker det att hålla ned control och commando samt klicka på Q (”quit”).

Control-, Commando och Q-tangenten

Svårare än så är det inte att låsa macen! Denna låsfunktion finns även tillgänglig direkt på Apple-menyn (se bilden längst upp).

Du kanske också gillar
Kommentarer