Bluff-SMS från SF-bio

Nu sprids ett SMS som påstås komma från SF-bio. SMS:et säger att mottagaren har blivit utvald till att få köpa två biobiljetter för endast 15 kronor. Alltihop är i själva verket ett bedrägeri.

Klicka aldrig på länkar som kommer i obeställda SMS! SMS är ett ytterst osäkert kommunikationssätt och det går inte att verifiera avsändaren. Bara för att det står SF-bio i det aktuella bluff-SMS:et betyder det inte att SF-bio är avsändaren. Bedragarna kan ange vilken avsändare de vill.

SF-bio är långtifrån de första som råkat ut för att få sitt varumärke kapat på detta vis. Bluff-SMS är ett svårstoppat problem i och med att vi inte har spam-filter för SMS på samma sätt som vi har för e-post. Det enda som håller nere antalet spam-SMS är att utskick av SMS, till skillnad från mejl, är förknippat med en liten kostnad. För att skicka denna typ av SMS måste det alltså vara lönsamt många mottagare som går på bluffen.

SF-bio-bluffen

Den här bluffen är förhållandevis välgjord. Bluffwebbplatsen påminner om SF-bios officiella webbplats rent utseendemässigt. Bortsett från några stavfel är texten på webbplatsen också trovärdig. Den ligger dock inte SF-bios domän (www.sf.se), vilket den borde ha gjort om det var ett riktigt erbjudande.

Just den här bluffen går ut på att fånga offren i dyra abonnemang. På bluffwebbplatsens sista sida uppmanas offret att ange sitt kreditkortsnummer. Längst ned på den sidan står det att det i själva verket inte är några biobiljetter som offret erbjuds. Det är i stället en tävling för online-underhållning som kostar 860 kr i månaden!

Undangömd text på bluffwebbplats
Denna text ligger gömd längst ned på bluffwebbplatsens sista sida.

Klicka aldrig på SMS-länkar

Kom ihåg! Seriösa företag som kommunicerar via SMS skickar aldrig länkar i marknadsföringssammanhang. De SMS:ar i stället exempelvis rabattkoder som de uppmanar mottagaren att skriva in deras webbplats. Då kan mottagaren själv gå till den officiella webbplatsen ta del av erbjudandet utan att klicka på någon länk.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar