Tess Hamark och Karl Emil Nikka i Bli säker-podden

Bli säker-podden

fredagsmorgnar med Tess och Nikka

Bli säker-podden håller dig och dina uppkopplade prylar säkra i den digitala tidsåldern. Varje fredagsmorgon pratar Karl Emil Nikka och Tess Hamark om de senaste säkerhetsnyheterna och svarar på dina lyssnarfrågor. 

Man handlar med kort från datorn.

Podd #90: Tänk säkert med Polisen

Den här veckan gästar kriminalkommissarie Jan Olsson från Nationellt IT-brottscentrum Bli säker-podden för att berätta om kortbedrägerier på nätet.

Tänk säkert-logotypen på MSB-bakgrund

Podd #89: Tänk säkert med MSB

Veckans Bli säker-podd gästas av Marianne Rilde Björkman och Jan-Olof Olsson från MSB. De berättar om Tänk säkert-kampanjen och resultatet från undersökningen.

USB-minne bredvid hänglås på tangentbord.

Podd #88: Krypterade USB-minnen

Låt inga filer hamna i orätta händer om du tappar bort USB-minnen. I veckans podd berättar vi hur du kostnadsfritt krypterar USB-minnen i Windows och Mac OS.

Barnbarn hjälper mormor med datorproblem.

Podd #87: Hjälp på distans

Hur kan vi hjälpa våra vänner med IT-säkerhetsrelaterade datorproblem på distans? I veckans podd tipsar vi om tre kostnadsfria lösningar för Windows och Mac OS.

Iphone 11 med IOS 14

Podd #86: Nya säkrare IOS 14

IOS 14 är här och gör världens Iphone-användare lite säkrare. I veckans podd presenterar Tess och Nikka de viktigaste säkerhetsnyheterna för Iphone och Ipad.

Mobiler med Android 11

Podd #85: Nya säkrare Android 11

Nu är den elfte versionen av världens populäraste operativsystem här. I veckans podd berättar Tess och Nikka om de fyra stora säkerhets­förbättringarna.

Kontaktlös betalning

Podd #84: Sårbara, blippbara Visakort

En nyligen upptäckt säkerhetsbrist gör att kravet på pinkod kan kringgås på Visakort med blippfunktion. Veckans podd handlar om riskerna och åtgärderna.

Kugghjul framför människa.

Podd #83: Strippor och makron

Än idag används infekterade Word-dokument och Excel-kalkylblad för att sprida virus. I veckans podd diskuterar Tess och Nikka hur attackerna förhindras.

Detalj ur Office 2010-butiksförpackningen.

Podd #82: Situation Office

I oktober slutar Microsoft att underhålla Office 2010 (Windows) och Office 2016 (Mac OS). Bli säker-podduon tipsar om fem alternativ som står till buds.

Påse med pengar

Podd #81: Sommarens attacker

Vad kan vi lära oss av sommarens attacker mot Twitter och Garmin? Det diskuterar Tess och Nikka i veckans avsnitt av Bli säker-podden.

Prenumerera gratis

Creative Commons

Denna podd är publicerad under Creative Commons CC BY 4.0-licens. Det innebär att du får kopiera, bearbeta och vidaredistribuera podden för alla ändamål. Hjälp oss att sprida podden och att göra Sverige lite säkrare för varje vecka som går.